2016. július 25., hétfő

TE MIT SZÓLNÁL, HA EGY FÉNYKÉP ALAPJÁN BÁRKI MEGTUDHATNÁ MINDEN ADATODAT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pósfalvi Orsi
2016.07.25.



Képzeld el, hogy ülsz a metrón, és azt veszed észre, hogy a veled szemben ülő ember bámul, és mintha fényképeket készítene rólad a telefonjával. Ez a gondolat persze nem érint kellemesen, de nem teszel semmit, mert biztos, hogy nem ismered az illetőt, és különben is, a következő megállónál úgyis leszállsz, úgyhogy végülis tök mindegy.

Aztán elkezdesz egy idegentől üzeneteket kapni a közösségi médián keresztül, és rájössz, hogy ez az az ember, akit a metrón láttál. Mire letiltod, addigra már megtudott rengeteg személyes információt rólad, amivel könnyedén visszaélhet. Ez a szituáció Oroszországban már nem csupán fikció, hanem realitássá vált a FindFace telefonos alkalmazás jóvoltából, amely egy fénykép alapján 70 százalékos pontossággal találja meg a kép alanyának profilját a legnépszerűbb orosz közösségi oldalon, a Vkontakte-n.

A FindFace-t lényegében társkereső alkalmazásként hirdetik: készíts egy képet egy ismeretlenről, keresd meg Vkontakte-n, és ismerd meg életed szerelmét! De ha belegondolunk, egy ilyen technológiát alkalmazó applikáció ennél sokkal kevésbé jóindulatú célokra, és sokkal súlyosabb következményekkel is felhasználható. Egy szexuális preferenciáit titkoló meleg fiatalt lefotózhatnak egy melegbárban, és kiposztolhatják a falára a fotót. Egy bántalmazója elől elmenekült nő tartózkodási helyét megoszthatják korábbi bántalmazójával. Sőt, egy elnyomó állam (vagy ahogy mifelénk dívik, egy illiberális állam) beazonosíthatja egy ellenzéki tüntetésen az összes résztvevőt. És ez csak néhány példa egy mindenki számára ingyenesen (bizonyos korlátokkal – 30 keresés után már fizetni kell érte) elérhető, arcfelismerő technológiával ellátott alkalmazás szinte végtelen számú felhasználási lehetőségeiből...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.