2017. április 2., vasárnap

WASHINGTONBA MENNE ORBÁN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.04.01. 


Örökös lépéshátrányban vagyunk Orbán Viktor és csapatának észjárásával szemben. Jól példázza ezt a budapesti Közép-európai Egyetem (Central European University - CEU) körüli polémia. Azt követően, hogy március 28-án, kedden a kormány módosító javaslatot nyújtott be a felsőoktatási törvényhez, sokan azt vizionálták, hogy a Soros György által alapított intézmény, s annak szellemisége ellen indult támadás. Némelyek szerint az lenne a cél, hogy sóval hintsék be még a helyét is sok Fideszes alma materének, amely amúgy – amiként én látom –, mint intézmény eléggé távol tartja magát a magyarországi hétköznapoktól. De a hétvégére kiderült, hogy olyan összefüggésről is szó lehet, amire eddig nem gondoltunk.

Magam abban a keretben ábrázoltam a történetet, hogy térségünk, ezen belül is Magyarország, mindinkább az eurázsiai erőforrásokért folyó küzdelem terepévé válik. Ennek részeként az események hátterében, az amerikaiak mellett, a lehetséges orosz érdekekkel, Vlagyimir Putyin államfő és Orbán Viktor miniszterelnök korántsem egyenrangú kapcsolatával hozakodtam elő a március 31-én hajnalban a Bekiáltás blogra feltöltött cikkemben. Azt írtam némi iróniával a CEU általam vélt küldetéséről: „begyűjteni a posztszovjet térség országaiból a fiatalok válogatott csoportjait, hogy aztán visszaküldjék őket, nyilvánvalóan nemes megbízatásokkal”. Ennek kézenfekvő velejárójaként vetettem fel azt a lehetőséget, hogy a tényleges spionázs utánpótlásának biztosításához is használhatják az intézményt a titkosszolgálatok. Ezt fejezte ki a poszt címe: Kémek is válhatnak belőlük.

Meglepetésemre, néhány órával később – persze a kicsi James Bondok nélkül – hasonlóval állt elő az egykori pénzügyminiszter, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom Párt elnöke, nem mellesleg a CEU tanára. Csakhogy, amit én egyfajta konteóként, konspirációs teóriaként, szarkazmussal, feltételesen, s legalább egy mozzanat erejéig geopolitikai összefüggésre is utalva adtam elő, azt ő mindössze egyetlen okra vezette vissza, ám annál eltökéltebben. Azt állította a Hír Tv-ben:

"Lényegében bizonyítottnak vehető, hogy „Putyin miatt zárnák be a CEU-t", az orosz államfő instruálta Orbánt a CEU-ellenes lépésre."

Ugyan bizonyítani semmit nem bizonyított, de közelebbről meg nem nevezett orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt mondta: a februári budapesti látogatásakor „Putyin orosz elnök felsorolta a magyar miniszterelnöknek, hogy itt van egy intézmény Budapesten, amely túl sok ellenállót, szabad gondolkodót nevel. Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában tele vannak a különböző szakintézmények, netán kormányzati elemek olyan emberekkel, akik valamikor a CEU-n tanultak. Nem kellene az ellenállásnak a fészkét netán bezárni?”

A liberális értelmiség tagjainak többségéhez hasonlóan, a Bokros mondataiban általában is tetten érhető leplezetlen Putyinozás, mint a világ szinte összes jelenségének magyarázata fölött most nem időznék el. Azt sem fejtegetném itt, miért tartja magától értetődőnek ez a réteg, hogy – Soros György nyílt társadalom koncepciója jegyében – a Föld minden szegletében terjeszteni kell Amerika értékrendjét, akár akarják az ott élők, akár nem, akár beleillik ez történelmi-kulturális örökségükbe, akár nem. A kettős mércének azon bámulatos megnyilvánulásán sem tamáskodnék ezúttal, hogy milyen megértő ez a küldetéstudatos értelmiség, ha nyers gazdasági céljai érdekében indít az USA százezrek pusztulásával, milliók földön futóvá válásával járó háborúkat, illetve készít elő véres hatalomváltásokat, ellenben más hatalmak vezetőit jóval kisebb horderejű esetekben is azonnal háborús bűnökkel vádolja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.