2017. július 16., vasárnap

VAN-E MENEKVÉS A PROPAGANDA ÉS AZ ÁLHÍREK ELŐL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.07.16.


Szeretnél képben lenni a nemzetközi politika, a világgazdaság kérdéseiben? Ehhez jól meg kell válogatnod, honnan szerzed be híreidet, messziről ki kell szagolnod a kormánypropagandát, a stratégiai célból terjesztett álhíreket. De ha kizárólag a legelismertebb hírforrásokra támaszkodsz, kivonhatod magad a manipuláció, a propaganda befolyása alól, igaz? Nos, van egy rossz hírem.

Ha tájékozottak és napra készek akarunk lenni, a legmegbízhatóbb forrásokra kell támaszkodnunk. Ha a Spiegellel kelsz, az Economisttal fekszel, pontos és objektív képed lesz arról, mi zajlik a világban. Igaz?

Mit szólnál, ha azt mondanám, még ekkor is távol állsz attól, hogy értesüléseid teljes mértékben tárgyilagosak legyenek? Még ha csak a legelismertebb nemzetközi médiát olvasod, akkor is manipuláció és propaganda áldozata leszel.

A Mércén a magyar kormánypropaganda működéséről és annak ellenszeréről is sokat írunk. Itt olvashatsz arról, hogy mi alapján ismerhető fel a propaganda, itt pedig arról, hogy mit tehetünk ellene.

Naivitás volna azonban azt gondolnunk, hogy a propaganda magyar, avagy keleti találmány lenne. Alább a nyugati fősodratú média propaganda-jellegéről lesz szó.

Edward Herman és Noam Chomsky 1988-as Az egyetértés-gépezet: A tömegmédia politikai gazdaságtana című könyvében 
hasonló következtetésre jut (Budapest: L’Harmattan Kiadó, 2016. ford.: Konok Péter).

Az amerikai főárambeli médiát vizsgálva arra jut, hogy a látszólag független és szakszerű sajtó egy nagyszabású propagandagépezetként működik, amely „azokat az erőteljes társadalmi érdekeket szolgálja és népszerűsíti, amelyek ellenőrzik és finanszírozzák”, vagyis a politikai és pénzügyi elitek szolgálatában áll.

Így például a főárambeli média előre kiszámítható módon, rendre igazolja a nyilvánosság előtt a hatalmi elitek háborúit és szövetségeseit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.