2017. szeptember 20., szerda

A NÉMET KÉRDÉS - AZ NDK VISSZAVÁG - 2. RÉSZ

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2017.09.20.



Másodrendű embernek érzi magát hazájában sok millió keletnémet ember. Hiába él egyre jobban a volt NDK polgárainak többsége, mégis mélyen megbántottnak érzik magukat, mert a munkáért és az ugyanannyi ledolgozott évért továbbra is kevesebb bért és nyugdíjat kapnak, mint egy nyugatnémet. A keletnémet területek idősödő lakosságának széles körében Angela Merkel nem csupán népszerűtlen, hanem gyűlölt hazaárulónak minősül. Fő bűne – nagyon sok keletnémet szerint –, hogy sokkal inkább törődik és emberségesebb az idegen kultúrákból származó több százezer migránssal, mint a sok milliónyi talajt vesztett keletnémet kisemberrel. Ez a sértődöttségből táplálkozó „keleti közérzet” egyenesen burjánzásnak indult azóta, hogy a nyugatnémetnek tartott sajtó nácizni kezdte az AfD-t – véli Dr. Raj Kollmorgen, a kelet-németországi Görlitz/Zittau egyetemének a volt NDK politikai-gazdasági változásait kutató professzora.

Zentai Péter: A napokban a volt NDK-ban utazgattam: sokkolt, hogy nem találkoztam olyan emberrel, aki Merkel asszonyra vagy fő ellenfelére, a szociáldemokrata Schulzra szavaz. Akiket megszólítottam, azok mind vagy a szélsőjobboldalinak minősülő AfD-t választják, vagy azt felelik: „még nem döntöttem”. Persze találkoztam olyannal is, aki a marxista baloldalt, a Linkét, a szintén rendszerkritikus másik erőt választja. Túlzok, ha azt mondom, hogy Kelet-Németország fellázadni készül Nyugat-Németország ellen?

Raj Kollmorgen: A felszín alatt a volt NDK-ban az egyesítés óta folyamatosan forr valami a nyugatnémet elit ellen. Most mintha tényleg „betelni látszana a pohár” – különösen Szászországban, a legnagyobb keletnémet tartományban, ahol folyamatosan szélesedik és gyorsul az Alternative für Deutschland támogatottsága. Ez a párt – a friss mérések szerint – képes maga mögé utasítani a szociáldemokratákat és a második legerősebb politikai erővé léphet elő, sok kisvárosban biztosan győzni is fog. Nem csak Szászországban, de más keletnémet tartományokban is.

De miért ez a keletnémet lázadozás egy olyan elit ellen, amelynek élén egy keletnémet asszony áll? Miféle bűn terheli Merkelt, ami miatt gyűlölködések közepette volt kénytelen minden egyes választási gyűlését errefelé megtartani? A keleti német kis- és nagyvárosok és az őket összekötő infrastruktúra: az utak, a mindennapok szociális- és egyéb szolgáltatásai soha korábban nem voltak olyan jó állapotban, mint amilyenben most…

A fizetésekről, a nyugdíjakról nem is szólva! Gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, holott az egyesítést követő években ez volt a leggyötrőbb társadalmi, politikai probléma Kelet-Németországban. Anyagi értelemben soha korábban nem éltek olyan jól a Németországhoz 1990-ben csatlakozó új tartományok lakói, mint manapság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.