2017. október 5., csütörtök

ELŐRE AZ ORBÁNI ÚTON: HÁZKUTATÁST TARTOTT NŐJOGI CIVIL SZERVEZETEKNÉL A LENGYEL RENDŐRSÉG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.10.05.


Szerdán a lengyel rendőrség házkutatásokat tartott nyolc nagyvárosi és vidéki feminista civil szervezetnél is, dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le. Olyan civil szervezetekről van szó, amelyek a női jogok érvényesítéséért küzdenek, illetve a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtanak segítséget. Házkutatást tartottak a Nőjogi Központ varsói, lodz-i, és gdanszki irodájában, illetve más vidéki szervezetek székhelyén is. Ezek az egyesületek 2015 óta, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) hatalomra kerülése óta semmilyen állami támogatásban nem részesülnek már, a kormány a Fideszhez hasonló retorikával indokolta a támogatások megvonását: a dzsenderideológiát terjesztik, és csak nőknek segítenek, a férfiaknak nem.

Még nem teljesen világos, hogy mi volt a rendőrség célja a tegnapi összehangolt akcióval, ám annyit már tudunk, hogy a 2012-15 közötti időszakot érintő dokumentumokat foglaltak le. Az érintett szervezetek egy része ebből arra következtet, hogy a nyomozás nem is ellenük folyik, hanem az előző jobbközép kormány hivatalnokai ellen, akik a civil szervezeti támogatások elbírálásával foglalkoztak.

A Nőjogi Központ Facebook-oldalán tegnap este azonban azt írták, van rá lehetőség, hogy ez csupán egy fedősztori, és a hatóságok valódi célja az, hogy elrettentse az érintett szervezeteket attól, hogy beleüssék az orrukat a kormány dolgaiba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.