2017. október 5., csütörtök

MANKÓKKAL FUT A MAGYAR GAZDASÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BLAHÓ MIKLÓS
2017.10.05.


Világgazdasági és saját mankókra támaszkodva egész jól teljesít idén és várhatóan jövőre is a magyar gazdaság, a növekedés irama elérheti a 3,8 százalékot 2017-ben és 2018-ban, s ebben az időszakban a kelet-közép-európai térség teljesítményét is hozza, de a kormánynak azt kellene elérnie, hogy piaci alapon, önjáró módon fejlődjék a gazdaság, s így folytatódjon hosszabb távon is a magasabb ütem.


A Pénzügykutató új előrejelzését ismertető Várhegyi Éva tudományos tanácsadó kifejtette: a vizsgált két évben kiegyensúlyozottabb a növekedés szerkezete is, nem annyira az export húzza a gazdaságot, mint inkább a beruházás, amely idén több mint húsz százalékkal ugorhat meg a tavalyi nagymérvű visszaesés után, az uniós pénzek államilag serkentett erőltetett elköltése nyomán, illetve a fogyasztás, amelyet a munkaerőhiány és a kiengedő jövedelempolitika hatására tíz százalékkal emelkedő reálkeresetek táplálnak. A keresetek jövőre is hat-hét százalékkal kapaszkodhatnak feljebb.

Ez a politika azonban hamarosan korlátokba ütközhet. A piactorzító állami beavatkozás miatt a külföldi tőkebeáramlás mérsékelt, a magánszféra továbbra is megtakarít, alig vesz fel hitelt, azaz mérsékelt beruházási kedvvel közreműködik a magyar gazdaságban. A lazító költségvetési politika is csak az uniós hiányplafonig terjedhet, a szintén laza jegybankpolitika, amely negatív reálkamat-környezetet teremtve szintén ösztönzi a fogyasztást, szembetalálhatja magát az Egyesült Államokból induló monetáris szigorítási hullámmal, miközben az infláció üteme is gyorsulhat a munkaerőpiaci feszültségek, a kiáramló bérek és a lendületes import nyomán. Egyelőre az ütem vélhetően nem haladja meg a háromszázalékos célt, de 2,5 százalék már lehet, szemben a tavalyi és tavalyelőtti nulla százalék körüli értékekkel. Ugyanakkor nagy többlet halmozódott fel a külkereskedelemben és a fizetési mérlegben, a bruttó hazai termék (GDP) hat százalékára rugó mérete azonban egészségtelen egy felzárkózó gazdaságban.

A tájékoztatón arról beszélt Petschnig Mária Zita tudományos főmunkatárs, hogy a KSH most frissítette a GDP adatait, s érdemben magasabb növekedést mutat ki visszamenőlegesen, minek következtében kedvezőbbé váltak a fiskális és államadóssági mutatók is. A közgazdász szerint ugyanakkor a korrekció belső szerkezete számos ellentmondást takar, hiszen a KSH például nem változtatott a negyedéves adatokon, csupán az éves adatokat írta át, új módszertanra hivatkozva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.