2017. november 19., vasárnap

OLIGARCHÁK NEMZETE!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.19.



Örültünk, amikor Simicska megmentette a Magyar Nemzetet, a Hír TV-t, meg a többieket a még rosszabbtól, örültünk, amikor a Puch László megmentette a Népszavát, örültünk, amikor az Indexet megmentette a Lajos. De minek is örülünk? A végtelenül eltorzított, szabadsághiányos magyar társadalomban annak örülünk, hogy oligarchák kényük kedve szerint játszanak a mi szabadságunkkal, médiához való hozzáférésünkkel.

Nézzük meg, mi maradt a magyar sajtóból 2017 végére. Van a Fidesz médiája: TV2, közmédia, Ripost, Lokál, megyei lapok, rádiós frekvenciák, PestiSrácok, 888 és a barátaik, egy egész hadsereg a Fidesz oligarcháinak szolgálatában.

Aztán ott van a Simicska altal tulajdonolt médiaportfólió, ahol szintén zajlik az élet: most nevezték ki a rendszerváltás utáni magyar politikai élet egyik leghíresebb korrupciós ügyének fő vádlottját, Schlecht Csabát a Magyar Nemzet főszerkesztőjévé. Ő pedig el is mondta, ha nem is propagandamédiát, de jobban jobbikos médiát akar csinálni az eddig tényleg viszonylag független működő médiacsoportból.

Ott van a Népszava, amely Puch Lászlónak, Simicska egykori ellenfelének és az ország megszállásában harcostársának tulajdonában van, és csak azért él, mert van kormányzati hirdetés a lapban. Aztán ott van még a frissen alapított zoom.hu, amelyet óriási pénzekből működtet egy gyanús figura, Tarjányi Péter, aki annak az MSZP-s Molnár Zsoltnak a tanácsadója, akit sokan fideszes kapcsolatai miatt vádoltak.

És ne feledkezünk meg a német Bertelsmann-csoport által tulajdonolt RTL Klubról sem, amit egy adott pillanatban maximális ellenzékiségre csavart fel a tulajdonos még 2014-ben, hogy aztán 2016-tól kezdve szépen lecsavarja ezt a lángot.

Vagy ott az ATV, amely hihetetlen módon indult meg a bulvárosodás útján az ezernyi fideszes kapcsolattal rendelkező Hajdú Péter vezetésével, miközben a tulajdonos, a Hit Gyülekezetének vezetője, Németh Sándor “végre” elindult a menekült-kérdés után a jobboldal felé, amerikai mintára.

És persze vannak még nagytőkések kezében lévő lapok, viszonylag függetlenebb lapok, olyan lapok, amiknek nem is tudjuk a státuszát.

Ez lenne a szabad magyar nyilvánosság? Ahol a tulajdonosok kényük-kedvük szerint csavarják, rakják ide-oda a lapjaikat?


Ahol az információhoz való hozzáférésünk attól függ, hogy az oligarchapartin kinek milyen lapot osztottak épp?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.