2017. december 4., hétfő

KÉSZÜLJÖN LELKILEG, HOGY NEM HOZZA KI ANNYIBÓL A KARÁCSONYI VACSORÁT, MINT TAVALY

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.12.04.


Megnéztük, mennyit kell otthagynunk az ismert boltláncokban ahhoz, hogy egy klasszikus karácsonyi menüt állítsunk össze. Kiderült, jóval többet, mint amennyit az éves infláció indokolna. A hvg.hu nagy ünnepi ár-összehasonlítása.

A kínaiak miatt hiánycikké válik a vaj, a megritkított baromfiállomány miatt drágul a tojás, a minimálbér emelkedése löki felfelé a péktermékek árát – az elmúlt hónapok híreinek hatását első kézből tapasztalhatja, aki vásárolni jár.

Az áremelkedés aligha fog megállni karácsonyig, pláne, hogy ilyentájt nem csak a szaloncukor forgalma ugrik meg, hanem általában nő a kereslet az élelmiszerek iránt. Ezért úgy döntöttünk, a statisztikai hivatal „kosara” helyett egy karácsonyi menüre valót vásárolunk be, és megnézzük, hol járunk a legjobban.

Persze, ahány ház, annyiféle karácsonyi menü, mi mindenesetre egy köznapi ételsort raktuk össze: került bele halászlé pontyból, pulykasült burgonyapürével, töltött káposzta és bejgli. 

A mennyiségeknél a következő szempontokat követtük:

- a receptek négy személyre szólnak;
- a hozzávalóknál Lajos Mari internetes oldalának receptjeit követtük – kis módosításokkal (például a töltött káposztához kínált tejföl esetében az előírt 2 dl helyett beértük a kereskedelemben „összement”, 1,75 decis pohárral);
- a kis mennyiségben hozzáadott összetevőket, például a fűszereket vagy a pároláshoz adott zsiradékot lehagytuk bevásárló-listánkról – feltételeztük, hogy ezek karácsonyon kívül is alapkellékei egy konyhának;
- a listán szerepel a margarin és a vaj egyaránt – ezek természetesen csereszabatosak, a kettő mennyisége és ára nem adódik össze.

Ami pedig a vásárlást illeti: a legnagyobb élelmiszerláncokat jártuk végig, méghozzá olyanokat, ahol az árak (jobbára) megegyeznek minden üzletben. Volt, ahol virtuálisan válogattunk, vagyis a lánc internetes boltjának árait vettük alapul (természetesen a házhoz szállítás díja nélkül)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.