2017. december 4., hétfő

MIT ÜZEN NEKÜNK, HOGY EZT A KÖNYVET OLVASSA ORBÁN VIKTOR?

INDEX
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2017.12.04.


Ha meg akarjuk érteni, hogy miért érdekes a Magyar Nemzet által közölt, egyelőre megerősítetlen hír, miszerint Orbán Viktor kedvenc könyveit egy ma nagyon felkapott izraeli történész írta, érdemes az író egyik szemléletes példájával kezdeni. Yuval Noah Harari két gyerekkel tett sétáján keresztül magyarázza el, mivel fogja tölteni az életét az ember, amikor munkáink jó részét már robotok végzik.

A tudós két Pokemon góval játszó gyerekkel sétált, amikor egy sarokra érve a srácok összevesztek a szintén ott vadászó többi gyerekkel, hogy kié a területen talált - de amúgy csak a mobil képernyőjén látható - Pokémon, írta a Guardianban publikált cikkében. A történész mobil nélkül mindebből annyit látott, hogy a város egy jeltelen pontján gyerekek vitatkoznak olyan dolgokon, amik a valóságban nem léteznek.

A veszekedés közben Hararinek érdekes hasonlat jutott eszébe: a helyzet arra emlékeztette, amikor a muszlimok és a keresztények kerülnek összetűzésbe a mindkét vallás által tisztelt Jeruzsálem szent helyein.

Miközben a keresztény és a muzulmán egymásnak esik, hogy kinek a szentsége uralja a területet, a kívülálló nem lát mást, csak régi épületeket.

Yuval Harari rámutat, hogy a látható építményeket leszámítva minden más csak az emberek fejében létező mítoszok terméke. Pont ahogy a pokemonos játéknál.

Itt jön a csavar. A történész ugyanis nem arra jut, hogy a vallás pont ugyanolyan hülyeség, mint a pokemonos játék. Ehelyett levezeti:
az emberiség mindig is különböző mítoszok, azaz virtuális valóságok illúziójában töltötte napjait.

Szóval akkor sem fogunk unatkozni, amikor a gépek elveszik a munkánkat. A számítógép generálta virtuális valóságokban ugyanis pont olyan remekül töltjük majd napjainkat, mint ahogy őseink (vagy korunk) emberei a vallási elképzelések közt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.