2017. december 23., szombat

MAGYAR GYÖRGY: A PÁRTOK BÜNTETÉSE ABSZURD

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2017.12.23.


Az ÁSZ-t egyértelműen arra használják, hogy a Fidesz ellenfeleivel adminisztratív eszközökkel számoljanak le. Ez a jövő évi parlamenti választás tisztaságát is megkérdőjelezi, ezért nem kell csodálkozni azon, ha az ellenzék körében felvetődött: az EBESZ választási megfigyelőinek közreműködését kérik.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – a Jobbik után – újabb pártokról derítette ki, hogy az irodabérleti szerződések és a plakátkampányok kapcsán megsértették a jogszabályokat. A számvevők vizsgálati anyagaiban közös, hogy különösebb indokolást nem fűznek a megállapításaikhoz.

Magyar György ügyvéd a Klubrádióban elmondta: ez az egész több sebből vérzik, és az egyik legnagyobb probléma, mi az, hogy listaár vagy piaci ár, mert szankció akkor szabható ki, ha egy párt a nem bárki számára elérhető, hanem annál alacsonyabb áron jut valamilyen szolgáltatáshoz. (A beszélgetés 14 perc 27 másodperctől itt hallgatható meg, a tiltott párttámogatások ügyéről pedig részletesen itt írtunk.)

Egy politikai párt olcsóbban bérel ingatlant? Másokhoz képest kedvezőbb feltételekkel hirdethet? Ebben az esetben tényleg felvetődhet a tiltott pártfinanszírozás lehetősége, mert csak magyar magánszemélytől fogadhatnak el támogatást, ötszázezer forint felett pedig nevesíteni kell az adományozót.

De miként lehet azt definiálni, hogy mi a mindenki számára elérhető ár, mert egy piacgazdaságban az árakat a kereslet és a kínálat szabályozza – vetette fel az ügyvéd. Hozzátette: a plakáttörvény kapcsán már próbálkoztak ezzel a szabályozással. Csakhogy utánanéztünk: a cégek többnyire nem is közlik az úgynevezett listaárat, hanem a potenciális megrendelőket arra szólítják fel, hogy kérjenek személyre szabott árajánlatot. S ha ez így van, a „bárki számára elérhető ár” teljesen értelmezhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.