2017. december 10., vasárnap

"NEM ÖRDÖGTŐL VALÓ"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2017.12.10.


„A közigazgatási bíráskodásban több mint kétszáz ügycsoport van, köztük számos olyan is, amely egészen speciális szaktudást igényel, ezért egyáltalán nem ördögtől való, hogy közigazgatási szakemberek is lehessenek bírók.” Ezt Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék jelenlegi elnöke nyilatkozta az MTI-nek annak kapcsán, hogy a parlament a még hatályba se lépett Közigazgatási Perrendtartást máris módosította. A módosított törvény 2018. január 1-jén lép hatályba, akárcsak az új Polgári Perrendtartás.

Nyilván az sem „ördögtől való”, hogy mindkét új törvényről az a bírósági elnök ejt dicsérő szavakat, akinek elnöki mandátuma éppen 2018. január 4-én jár le, ám szeretne újabb hat évre elnök maradni. Ennek ismeretében vajon mennyire vehetjük hitelesnek a véleményét?
Az sem volt vajon „ördögtől való”, amikor a Fidesz, éppen egy éve, a Közigazgatási Felsőbíróságot akarta létrehozni nyilvánvalóan abból a célból, hogy a számára fontos ügyeket egy általa kreált külön bíróság bírálja el? Amikor így akarta feles törvénnyel kijátszani saját Alaptörvényét? Ez annyira durva kísérlet volt, hogy még az amúgy elfogulatlannak nehezen nevezhető Alkotmánybíróságon sem ment keresztül.
Ez után a Kormány a bírói kinevezések rendszerébe piszkált bele. Kétszer is. Először úgy, hogy a pályázati pontozásos rendszerben magasabb pontszámot állapított meg azoknak a bírói állásra pályázóknak, akiknek közigazgatási múltjuk van. Kicsivel később, egy újabb módosítással már azt is eldöntötték, hogy ugyanakkor a bírák szakmai véleménye kevesebb pontot érjen. Mindehhez csupán egy igazságügyi miniszteri rendeletet, sőt, annak is csak a mellékletét kellett módosítani. Ezzel egyidejűleg derült ki, hogy egy éven belül mintegy kétszáz új bíró kinevezése várható. Nem lennék meglepve, ha jelentős részük az állami hivatalnokok közül kerülne ki, hisz nekik lejt a pálya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.