2017. december 10., vasárnap

ORBÁN A JELEK SZERINT RETTEG A JOBBIK VÁLASZTÁSI SIKERÉTŐL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.10.


- A magyar ellenzék csak akkor rúghat labdába, ha közös jelölteket indít

- Az új lengyel és cseh miniszterelnök Orbán Viktor helyett is szkanderozik Brüsszellel

- Úgy tűnik, Kelet-Európa Jeruzsálem ügyében is megtöri az EU egységét



Spiegel

Magyarországon nagy feltűnést keltett a holokauszt-túlélő Heller Ágnes javaslata, miszerint Orbán Viktor legyőzése érdekében a demokratikus ellenzék fogjon össze a korábban szélsőséges Jobbikkal. A választások nagy esélyese a jobboldali-nemzeti Fidesz, a másik tábor ezzel szemben reménytelenül megosztott, így Orbán számára még a kétharmad sem kizárt. Annál is inkább, mert a politikus a maga javára változtatta meg a választási törvényt és az ellenfél csak akkor nyerhet, ha közös jelölteket állít. A filozófusnő a lapnak azzal indokolta véleményét, hogy itt már nem a jobb- és baloldalról, hanem a demokráciáról és jogállamról, illetve arról van szó, hogy az út a zsarnokságba vezet. A felvetés hatalmas vitát váltott ki, mármint hogy mennyire rossz a jelenlegi rendszer, és hogy mennyire hihető a Jobbik átváltozása.

Abban sokan egyetértenek, hogy az országot már csupán korlátok között lehet demokráciának tekinteni. A Parlament a miniszterelnök minden kívánságát teljesíti, a sajtó és az igazságszolgáltatás szinte teljes egészében a hatalom ellenőrzése alatt áll. A civileket módszeresen zaklatják. A kormányfő időről időre rasszista és demagóg uszító kampányokat zúdít az országra a menekültek, az EU, vagy éppen meghitt ellenfele, Soros ellen. A hivatalos retorikához hozzátartozik a melegellenesség, a halálbüntetés visszaállításának követelése, valamint a romák jóformán kollektív megbélyegzése. A Jobbiknál ugyanakkor menetközben tabu lett a rasszista nyelvezet. Vona bocsánatot kért a korábbi sértő kijelentésekért. Nehéz megítélni, mennyire komoly az átalakulás, és hogy a pártvezetés mennyire tartja kézben a saját híveit. Krekó Péter azt mondja, a pártnak új vonalra kell ráállnia, mert a Fidesz sikerrel vette el minden témáját. Orbán a jelek szerint mégis páni félelmet érez vetélytársával szemben, ezért kétes eszközökhöz folyamodik. Most pl. anyagilag igyekszik romba dönteni a riválist.

Die Welt

Az újdonsült lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem hagyja zsarolni magát, és továbbra sem hajlandó menedékkérőket átvenni, mert a lengyel nép nagy, fontos és büszke. Morawiecki pár órával azután nyilatkozott, hogy átvette megbízatását, a kérdés pedig az volt, hogy mit gondol az unió fenyegetéséről, mármint hogy csökkentenék a brüsszeli támogatásokat, ha Lengyelország hajthatatlan marad a kérdésben. A belügyi tárca vezetője már napokkal ezelőtt egyértelművé tette, hogy Varsó nem változtat elhatározásán, még akkor sem, ha az Európai Bíróság arra kötelezné. Morawiecki ugyanakkor arról is beszélt, hogy elveszik a pénzt a maffiától és az adócsalóktól, és inkább az embereknek és a lengyel családoknak adják. A jelentés emlékeztet arra, hogy a varsói alsóház két napja, az Európa Tanács bírálata ellenére megszavazta az igazságügy reformját, amire válaszul a legnagyobb bírói szövetség azt közölte, hogy az utolsó független bíróig harcolni fog az emberi jogokért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.