2017. december 11., hétfő

ÚJRAKEZDŐDÖTT A (VÖRÖS)ISZAPBIRKÓZÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJBA FERENC
2017.12.11.


A Győri Ítélőtábla az idén februárban eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék mind a 15 vádlottat felmentő ítéletét. Így került ismét első fokra az ügy, ám a veszprémi bírák mind elfogultságot jelentettek – s bár ezt senki nem ismeri el, állítólag volt szerepe ebben a kollégájuk iránti szolidaritásnak is –, ennek következtében a győriekre szállt át a per.

A Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező határozatát Széplaki Tamás elnök februárban úgy jellemezte, hgy az „nem a rossz döntés kritikája, hanem a helyes döntés első lépése.” Független, az ügyben nem érintett, de a történteket szakmai szemmel figyelemmel kísérő jogászok szerint mindenesetre a tábla a legkényelmesebb megoldást választotta: nem szállt szembe azzal az igen erős, többször is nyilvánosan hangoztatott kormányzati igénnyel, miszerint a MAL vezetői el kellene marasztalni, ugyanakkor elkerülte a látszatát, hogy akarva-akaratlan kiszolgálója legyen a végrehajtó hatalomnak. A hatályon kívül helyezés indokai is elég meglepőek (noha egyáltalán nem példátlanok), a tábla szerint a veszprémi bíróság elmulasztotta indoklási kötelezettségét. A veszprémi bíróság egyébként természetesen indokolt, de az ítélőtábla ezt nem látta elégségesnek, s kifogásolta azt is: a bíró sokszor csak felsorolta a bizonyítékokat, de nem részletezte, melyiket, miért fogadta vagy utasította el.

A vádhatóság következetesen járta végig az utat, ők a társaság tizenöt alkalmazottját – élükön az első rendű vádlottat, a mai napig vezérigazgatóként dolgozó Bakonyi Zoltánnal –, közveszélyokozás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg. Az ügyészséget képviselő Fejes Péter ezt a megismételt eljárás elején sem módosította...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.