2017. február 13., hétfő

MAGYARORSZÁG AZ UKRÁN KORMÁNYT HIBÁZTATJA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.02.13. 


Magyarország az ukrán kormányt hibáztatja azért, hogy a kisebbségek védelmében megfogalmazott kéréseikre még nem reagált Kijev – írja a Tass orosz hírügynökség, hivatkozva arra, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap adott interjút az orosz NTV-nek (Független TV). Felidézte Vlagyimir Putyin budapesti látogatását, ahol Orbán Viktor a kárpátaljai kisebbség érdekében emelt szót.

Ez kifejezetten jó felvezetés volt az interjúban ahhoz, hogy utána Szergej Lavrov hitelesítse magát és országát: miszerint Oroszország tartja magát az Ukrajnával kötött minszki egyezményhez. Kijev viszont nem. Ezért vannak még most is harcok Kelet-Ukrajnában.

Edward Snowden lesz Putyin ajándéka Donald Trumpnak. Az Oroszországban menedékjogot kapott, 33 éves kémet, aki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) anyagait szivárogtatta ki, az orosz elnök át akarja adni Amerikának, hogy örömet szerezzen Trump elnöknek – számol be a Boston Herald. Trump még a kampányban mélységesen elítélte Snowden tettét, és ilyenkor mindig hozzátette azt is, hogy ki kellene végezni – erre már az amerikai Christian Science Monitor figyelmeztet annak kapcsán, hogy Snowden a hír hallatán a twitteren üzent: ha az oroszok kémnek tartottak volna, akkor most nem küldenek vissza Amerikába. Ő valójában Washingtonnak akart jót, azaz figyelmeztetni, hogy az amerikai hírszerzés működésének bizonyos formái alkotmányellenesek.

Az Interfax orosz hírügynökség pedig a Kreml szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak a sajtótájékoztatójából azt emeli ki, hogy Kelet-Ukrajna sorsa akkor sem lesz a megbeszélés illetve az alku tárgya, ha valóban új alapokra helyeznék Donald Trumppal az orosz-amerikai kapcsolatot. Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a két elnök találkozója, konkrétumokkal nem szolgált.

Hamarosan újra kinyitja kapuit a magyar nagykövetség Tripoliban. Erről tárgyalt a magyar nagykövet Líbiában az elnöki tanács helyettes vezetőjével, Ahmed Mitiggel - számol be a Lybian Express. A tárgyalásról adott beszámolóban kiemelték, hogy átfogó kétoldalú kapcsolatok kiépítésére törekszik mindkét fél. A nagykövetségek újranyitását tavaly Róma kezdte, Ankara folytatta, most Budapest következik a sorban. 

Az, hogy vasárnap újra hatalmas tüntetéssel tiltakoztak a románok a korrupció ellen, és immár a 13. napja, az a térség demokráciáinak válságára utaló jel – véli a brit The Guardian elemzője. Jan Kubik cikkének beszédes címet adott: „A Brexit várhat. Európa nyomasztó aggálya a keleti demokráciákat töri darabokra”. A cikkben Románia mellett Lengyelországot és Magyarországot hozza fel példának a szerző, mint ahol kisiklott jogállamiság valamint a fékek és ellensúlyok rendszere. Épp ezért az Európai Uniónak cselekednie kellene – példának okáért - a lengyel és magyar vezetők ellen, akik az alkotmányossággal visszaélve manipulálják a társadalmat. Jan Kubik szerint Magyarországon és Lengyelországban a megkövesedett régi pártstruktúrák életképtelenek, s ezt a folyamatot nálunk például 2006-ban maga a miniszterelnök indította el, amikor beismerte, hogy a hazugságnak köszönhetően nyerték meg a választást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.