2018. július 18., szerda

KEMÉNYEN BÍRÁLTA A MAGYAR KORMÁNYT A TÁVOZÓ SZLOVÁK NAGYKÖVET

NAPI.HU
Szerző: napi.hu
2018.07.17.


Rastislav Kácer szerint a magyar miniszterelnök fényhordozónak tartja magát, aki azonban autokrata ambíciókkal bír.

Saját kérésére és lejáró mandátuma miatt távozik Budapestről és a diplomáciából Rastislav Kácer szlovák nagykövet. A magyar politika átalakulását veszélyesnek tartja, szerinte Magyarországot most nem vennék fel az EU-ba, a demokrácia rossz állapotban van, Orbán Viktor szerinte prófétának képzeli magát, de ez csak autokrata törekvésekben látszik. A hazai politika és üzlet kapcsolata inkább vadkeleti, mint nyugati - derül ki a Denník N vele készített interjújából.

Még a fejlettebb nyugati demokráciákban is van ráhatása egymásra az üzletnek és a politikának. Minél inkább északnyugatra haladunk, annál kevésbé. De délre haladva épp ennek az ellenkezője igaz, ami egy érdekes kulturális tengely. Szlovákia inkább a nyugati kapcsolatrendszerhez hasonlít, vagyis az üzletemberek a választások előtt a támogatásaikkal próbálják előfinanszírozni a pozíciókat, nevezzük ezt politikai befektetésnek. Én ezt bizánci berendezkedésnek hívom. Budapesten ez teljesen másként van: a vezető teljesen centralizálja a hatalmát, ő dönti el, kiből lehet oligarcha, kiből nem - mondta el saját véleményét a Denník N szlovák portálnak adott interjújában Rastislav Kácer távozó budapesti szlovák nagykövet.

A 25 évnyi tapasztalattal rendelkező - de ebből csak 5 évet Magyarországon töltő - diplomata azt mondta, a hazai berendezkedésben Orbántól függenek az oligarchák már, nem fordítva, mint például Szlovákiában. Szerinte ez inkább az oroszországi helyzethez hasonló...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.