2018. július 24., kedd

ORBÁN SZÁNDÉKAIVAL SZEMBEN EURÓPÁN BELÜL, MÉGHOZZÁ FEJENKÉNT HATEZER EURÓS TÁMOGATÁSÉRT HELYEZIK MAJD EL A MENEKÜLTEKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző:  B.M.
2018.07.24. ű


Az Európai Bizottság anyagi segítséget kínál az Európai Unió azon tagországainak, amelyek hajlandóak ellenőrzött – saját döntésük alapján nyitott vagy zárt – központokat létrehozni a területükön. A terv régi, ám most meg is valósulhat, de nem éppen úgy, ahogyan Orbán Viktor gondolta.

Szerdán, július 25-én várhatóan már tárgyalnak is az EU-s nagykövetek és döntéshozók az ellenőrzött menekültbefogadó központoknak a létrehozásáról az EU-ban, továbbá annak lehetőségéről, hogy minél gyorsabban osszák szét a nemrégiben tengerből kimentett menekülthajókról partra szállókat.

Menekülőnként hatezer euró összegű pénzügyi támogatást nyújtana az Európai Unió az úgynevezett ellenőrzött központok létesítését vállaló tagországok számára, ezen felül pedig teljes mértékben fedezné e központok infrastrukturális és működési költségeit is – derül ki az Európai Bizottságnak a migrációs válság kezelését célzó, kedden közzétett javaslataiból.

Az állam- és kormányfők június 28-29-i csúcstalálkozóján elfogadott megállapodásban felkérték az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a menekült-átvevőpontok létrehozásának lehetőségét, méghozzá az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi migrációs Szervezet (IOM), továbbá az érintett átvevő országok bevonásával.

A tanács felszólította a bizottságot, hogy tegyen javaslatot „ellenőrzött központok létrehozására az Európai Unió területén, továbbá egy új megközelítés alapján közös uniós erőfeszítések előkészítésére ahhoz, hogy azok a személyek, akiket a tengerről kimentettek, s az Európai Unió területén léptek partra, kezelhetőek legyenek.

Mindez azért furcsa, mert Orbán Viktor egyáltalán nem számolt be arról, hogy Magyarországot képviselve hozzájárult e megállapodáshoz az uniós csúcson, sőt, még azt követően is – miközben tiszteletét fejezte ki az új olasz kormány irányában – azt állította, Magyarország nem vesz át menekülteket. Nagy kérdés, a kormányfő miben állapodott meg vezetőtársaival.

A belügyi, állampolgári és migrációs EU-biztos, Dimitrisz Avramoplpoulosz szerint „most minden eddiginél jobban szükség van a közös európai megoldások megtalálására a migráció kezelésében. – Mi készek vagyunk támogatni az érintett tagállamokat és az úgynevezett harmadik országokat abban, hogy jobban együttműködjenek a tengerből kimentett partraszállók kezelésében. De ehhez a munkához nemcsak most, hanem hosszú távon együtt kell működnünk. Meg kell, hogy találjuk az idővel fenntartható megoldásokat – fogalmazott a politikus, a bizottsági javaslat pedig azt is világossá teszi, az EU vezetői nem korlátlan és ellenőrizetlen átvételre és befogadásra készülnek, hanem azért kívánják létrehozni az új elosztó állomásokat, hogy javítsák a nemzetközi védelemre szoruló személyek és az illegális bevándorlók közötti megkülönböztetés folyamatát. Azokat ugyanis, akik jog nélkül tartózkodnak az EU területén, gyorsított eljárásban kívánják visszatoloncolni, illetve terelni oda, ahonnan jöttek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.