2018. július 24., kedd

SZINTE BÁRMIT VEHETÜNK MAJD RÉSZLETRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.24.


Új lehetőségek nyílnak meg a kártyabirtokosok előtt a Mastercard részletfizetési szolgáltatásával. Eddig hitelre nem vásárolható árukat és szolgáltatásokat is részletfizetéssel vehetnek meg, ráadásul online vásárlásnál is működik. Kovács Szabolcsot, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetőjét kérdeztük.

Az Én Pénzem: A Mastercard az elsők között Magyarországon teszteli részletfizetési szolgáltatását. Miért döntöttek a bevezetés mellett, és miért nálunk indították el?

Kovács Szabolcs: Néhány évvel ezelőtt Európa-szerte kilenc országra kiterjedő kutatást végzett a Mastercard a pénzügyi szolgáltatásokról. Az egyik váratlan eredmény az volt, hogy a magyarok kiemelkedő érdeklődést mutattak a részletfizetés iránt. Így elkezdtük vizsgálni a piaci környezetet is, ami megfelelőnek bizonyult. Közép-Európa a kártyavilágban amúgy is egy rendkívül fejlett régió: volt rá példa, hogy Nyugat-Európából is ide érkeztek a szakértők, hogy újdonságokat lássanak a piaci bevezetést követően. A magyar piac érett az innovációra, az ügyfelek részéről van rá igény, és a jogi környezet is adott volt ahhoz, hogy sikeres legyen a szolgáltatás. Ezért esett Magyarországra a választás. Bár részletfizetés régóta működik a vásárlásnál, sőt kártyához kapcsolt szolgáltatásként is jelen van több piacon, de ezek a megoldások nem egységesek. A POS terminálokon keresztül az elfogadó bankok csak saját ügyfeleiknek kínálják, így fordulhat elő, hogy például Horvátországban akár 6-8 POS terminál is van a pénztárnál. Létezik részletfizetési megoldás olyan formában is, hogy néhány nappal később dönthet az ügyfél, hogy a megvásárolt terméket részletekben szeretné kifizetni. Ez a szolgáltatás Romániában és Horvátországban erős. Ugyanakkor a kutatásból kiderült, és a való élet is azt mutatja, hogy sokkal nagyobb arányban választják az emberek a részletfizetést a vásárlás pillanatában, mint akkor, ha napokkal később dönthetnek róla. Felmérésünk szerint az egyes országokban a vásárlások 20-30 százaléka is lehetne részletfizetéses, tehát komoly potenciál van benne. Azt gondoltuk, hogy a jelenlegi megoldásoknál tudunk jobbat is kínálni, kihasználva a Mastercard globális hálózatát és szakértelmét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.