2018. november 20., kedd

FÁKAT VÁGTAK KI AZ ÚJABB SPORTPÁLYÁKNAK, AZ OMSZKI PARK ELVESZTETTE KÖZPARK JELLEGÉT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: Átlátszó
2018.11.19.


Fákat taroltak le, keskeny, műanyagösvényt hagytak meg a helyieknek és a kirándulóknak a budakalászi Omszk parkban. Persze hogy tao-pénzek és helyi érdekű tenderarisztokraták bukkannak fel a háttérben.

Nemrég a budakalászi lokálpatrióták honlapjukon részletesen bemutatták a Budakalász-szentistvántelepi Mályva park szomorú történetét. A cikkben idéznek egy európai tudósok által végzett kutatást is, amely a zöldfelületek és az emberi egészség közötti összefüggésekre világít rá, kiemelve a városi zöld fontosságát. A University of East Anglia kutatói arra jutottak: a parkok csökkentik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A Mályva park sztorija – a kalászi képviselőtestület a Mályva és Ciklámen utcák sarkán álló ősfás parkot még 2013-ban lakóövezetté minősítette, majd vitatott módon eladta – sajnálatos módon nem az egyetlen bizonyítéka annak, hogy Budakalász városvezetői nem a kutatók „kottájából játszanak“. Sokkal inkább más – egyéni, gazdasági, politikai – érdekek mentén vezetik településüket. A Mályva parkról az Indexben jelent meg tényfeltáró cikk, amelynek lényege: a település lakóparkfejlesztései során általában ugyanaz az üzleti kör fut be. Történetesen az a csoport, amelyik a polgármester házát is felhúzta.

Mi most másfelé, a Budakalász szimbólumának számító Omszk parkba sétáltunk. Mit látunk? Elkerített zöldet, beépítve mindenféle műanyag és más zöldidegen anyagokkal az egyik oldalon, tóközelbe lógó házat a másik oldalon. És mi marad a kalásziaknak? Két, szintén műburkolattal ellátott gyalogsáv a tó körül, fű már alig. A park elnevezés egyre inkább túlzásnak hat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.