2018. január 25., csütörtök

VÉGRE ELÁRULTÁK, MENNYIT KERES EGY ÁTLAGOS MAGYAR FOCISTA

QUBIT BLOG
Szerző: GOALIEATH
2018.01.25.


Egy átlagos magyar futballcsapat egy évben 3,7 millió eurót (1,15 milliárd forintot) költ bérre, és ennek az összegnek 71 százaléka vándorol a játékosok zsebébe – derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég megjelent üzleti jelentéséből. Ez pedig azt jelenti, hogy ha hinni lehet a számoknak, akkor egy átlagos magyar focista havi 2,5 millió forintot tesz zsebre. A jelentésből az is kiderül, hogy a régióban csak a lengyeleknél és a horvátoknál lehet jobban keresni a focival, sokan viszont a magyar játékosokra irigykedhetnek.

Havi bruttó 2,58 millió forint

A magyar NB1 klubjai a 2016-os üzleti évben összesen 44 millió eurót költöttek bérre, ezzel európai szinten a 24. helyre került a hazai bajnokság – derül ki az UEFA Benchmarking Report nevű üzleti jelentéséből. Mindez egyébként azt jelenti, hogy a tizenkét első osztályú csapat átlagosan 3,7 millió eurót, vagyis 311,5-ös árfolyammal számolva 1,15 milliárd forintot költ bérekre. Ez 200 ezer euróval haladta meg a 2015-ös átlagot. Az UEFA korábbi jelentései szerint az évtized elején nőttek intenzíven a magyar focistabérek, 2011-ben több mint a duplájukra, majd 2012-ben további 70 százalékkal.

A klubokat működtető gazdasági társaságok éves beszámolóiból a bérkiadások eddig is ismertek voltak, azonban nehéz volt kideríteni, hány alkalmazottja van egy-egy cégnek, és hogyan oszlanak meg a bérkiadások a focisták és az egyéb személyzet között. Ezért maximum nagyon nagy vonalakban lehetett csak megbecsülni egy focista bérét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.