2018. március 1., csütörtök

ORBÁN VIKTOR FÉL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.03.01.



...Rengeteg kormányzati kudarcot kell a zajjal elrejteni. Orbán Viktor fél, hogy egyszer majd nem lesz elég, hogy a sürgősségin meghaló emberek hozzátartozóit legorombítja Németh Szilárd, amiért „állandóan orvoshoz szaladgálnak”. Fél, hogy a diákok egyszer majd nem mennek haza – tavaly ilyentájt is volt rá esély, hajnalig rázták az Oktogont a fiatal tüntetők, csak akkor megtették Orbánnak ellenzéki oldalról azt a szívességet, hogy kinyírták a mozgalmat az új választási törvény hazug ígéretével. De arról majd máskor beszélünk, micsoda bűn volt ez. Most a lényeg az, hogy megint gyűlnek a fiatalok az utcán, és Orbán tudja, egy mai húszévesen már nehéz fogást találni. Ő még bőven általános iskolás volt, amikor a Fidesz hatalomra került, neki ez az „elmúltnyolcév” nem a 2010 előtti. Orbán fél, hogy nem a plakátra rakható, megszokott ellenfeleivel kell megküzdenie, hanem politikai értelemben szűz szereplőkkel. Márki-Zay Péter azért is győzött Hódmezővásárhelyen, mert elhittük a történetet egy jobboldali, sokgyerekes, vallásos értelmiségiről, aki a Vlagyimir Putyin hátsójában lakó korrupt és elvtelen Fideszt konzervatív alapon támadja.

Orbán fél, mert látja, hogy a parancsuralom nem tud minőséget szülni,

az előre lediktált gondolatok szükségszerűen ócskák; tudja ő, hogy sajtóbirodalma nem több mint közpénzből fenntartott propagandahálózat, de ha a polgár dönthet, nem azt nézi, nem azt olvassa, nem azt hallgatja. Fél, mert hiába foglalja el a nyilvánosság fórumait, már a nagymamák is fel tudnak menni a Facebookra (igen, pláne vidéken, jegyzem meg rögtön az előítéletes fővárosi betelefonálóknak), nem lesz már hermetikusan zárt a rendszer.

Azért habzsol őrült módon a rezsim, mert mindezt tudja. Hogy ma kell megenni mindent, mert az egész akár holnap bedőlhet.

Milliós táskák a magángép ülésére dobva, stressztől gyűrt táskák a szemek alatt: előbbi lenne a gyógyír az utóbbira. Ma minden az övék, igen. A felelősség is. Csak ők tehetnek a gondokról, és csak őket döntheti le a vihar.

És végül: Orbán Viktor fél, méghozzá 16 éve húzódó, időről időre megerősített félelme ez: fél, hogy nem látja időben a világával szemben felkelő tömeget. Nem látta 2002-ben, nem hitte el 2006-ban, majd kormányra kerülése óta eltéveszti minden fontosabb időközi választáson, amire ráment a kétharmada, most pedig Hódmezőlázárhely. Mert abban a világban, amit fentebb leírtam, a cselédsajtóval, a kézhez idomított nyomozati szervekkel, igazságszolgáltatással, közigazgatással, Állami Számvevőszékkel és Alkotmánybírósággal, a sok-sok nyalonc gyűrűjéből egyszerűen nem látszik a valóság. Fél, mert tudja, hogy előbb-utóbb ezért és így fogják legyőzni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.