2018. március 12., hétfő

VÁLTOZTATNÁNAK-E AZ EGYSZERŰSÍTETT HONOSÍTÁSON A MAGYARORSZÁGI PÁRTOK? - INDUL VÁLASZTÁSI VITASOROZATUNK

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Erdély blog
2018.03.12.


Kilenc kérdést tettünk fel a nagyobb magyarországi pártoknak – a válaszok megkönnyítik a döntést azok számára, akik szavazni készülnek április 8-án.

Bár szinte mindegyik magyarországi párt kampányol Erdélyben, és kisebb-nagyobb mértékben számít is erdélyi szavazatokra, az erdélyi szavazók nem tudják, melyik párt mit gondol egy sor, határon túli magyarságot érintő kérdésről. Most induló sorozatunk célja bemutatni a magyarországi pártok határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseit, és egyfajta vitafórumot biztosítani ezeknek.
Így dolgoztunk

Kilenc, határon túli magyarságot érintő kérdéssel fordultunk a nagyobb magyarországi pártokhoz (Demokratikus Koalíció, Együtt-PM, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), és arra kértük őket, vázolják pártjuk álláspontját 500, de legfeljebb 1000 leütésnyi terjedelemben.

A megkeresett pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP nem válaszolt, annak ellenére, hogy a honlapon megadott hivatalos e-mail cím mellett Hidvéghi Balázst, a Fidesz határon túli magyar közösségekért és magyar diaszpóráért felelős korábbi stratégiai igazgatóhelyettesét, jelenlegi kommunikációs igazgatóját külön is megkerestük.

A válaszok a pártok neve szerinti ábécérendben olvashatóak.

Az első kérdés:


Terveznek-e változtatni az állampolgársági törvény 2010-es, határon túli magyarok egyszerűsített honosítását lehetővé tevő módosításán? Mi a véleményük arról a gyakori visszajelzésről, miszerint a jelenlegi követelmények annyira lazák, hogy sokszor magyarul nem is beszélő személyek megkaphatják az állampolgárságot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.