2018. március 12., hétfő

BEILLESZKEDÉS A NULLÁRÓL


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoltán

2018.03.12.


Zoltán három éve érkezett Finnországba, és éppen egy hete írt arról, mennyire sokkoló volt az első három hónap. Miközben a nyelvet próbálta meg elsajátítani egy tanfolyamon jórészt a harmadik világból érkezett menekültek társaságában, megérkezett a tél is, ami különösen kemény kihívásokat jelentett. Ma folytatódik a történet, a beilleszkedés nehézségeivel.


„A nyelvkurzus mellett bejártam az Oului egyetemre Kulturális Antropológia órákat hallgatni a nyitott egyetem program keretén belül. Egy ismerősöm által meghívást kaptam Rovaniemibe az első három hét után, ami nagyon meglepett, mivel gyerekkorom óta vágytam oda menni.

Egy ajándékként éltem meg a kezdeti szenvedések és honvágy közepette. A Lappföld fővárosaként elnevezett Rovaniemi a sarkkörön helyezkedik el, ezért a Mikulás, Joulupukki székhelyét turisztikai megfontolásból is, ide helyezték.

Ez nem a lakhelye, hanem a munkahelye, ahonnan manóival rendeléseket vesz fel a Postáján keresztül, illetve ajándékokat küld. A dolgozószobájában lehet vele találkozni egy fénykép készítésének az erejéig. A látogatásomkor beszélgettem is vele, és kiderült imádja Magyarországot, a gyulai kolbászt, a pálinkát és a Balatont.

Nagy élmény volt először átlépni az északi sarkkört, egy mérföldkő volt az életemben. A sarkkör neve finnül Napapiiri, vagyis köldök kör. Ez egy kiváló turistacsalogató bizniszközpont, utóbbi időben főleg ázsiai ügyfelekre koncentrál, akik érkeznek is ezrével.

A rovaniemi látogatásomnál a házigazdám a helyi Üdvhadsereg volt, és teológusként meghívtak, hogy prédikáljak is az Istentiszteletükön. Ez egy hosszútávú barátság kezdete volt Lappfölddel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.