2018. április 19., csütörtök

MARADNÁNAK, PEDIG SZEGÉNYEK: A BIHARI UTCAIAK MÉG EGYSZER MEGPRÓBÁLJÁK MEGGYŐZNI AZ ÖNKORMÁNYZATOT

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.04.18.


A kőbányai Bihari utcában az önkormányzat tavaly lebontásra ítélt egy háztömböt. A 8/c önkormányzati bérlői hónapok óta kérnek biztosítékot az önkormányzattól, de továbbra sem lehetnek biztosak abban, hogy a házak elbontásával nem kerülnek az utcára, a kiskorú gyermekeket nem választják el családjuktól. A Város Mindenkié csoport és a lakosok most újra megpróbálják párbeszédre késztetni az önkormányzatot.

A Bihari utcai háztömb helyzetéről már többször írtunk. A múlt század fordulóján szociális bérlakások számára épült háztömbben a lakások nagy része a mai napig önkormányzati tulajdonban van. A testület tavaly döntött úgy, hogy a házakat lebontják, és ekkor el is kezdődtek a kilakoltatások.

A bérlők és A Város Mindenkié (AVM) lakhatási érdekvédelmi csoport december óta kéri a fideszes kerületvezetést, hogy keressenek közös megoldást, egyelőre sikertelenül. A lakosok az AVM-esekkel együtt februárban és márciusban is ellátogattak a képviselőtestület ülésére, de a Tóth Balázs LMP-s képviselő által beterjesztett előterjesztést a fideszes többség leszavazta, majd az AVM-es aktivisták hangosbeszélős felszólalása alatt kivonultak az ülésteremből.

Az AVM-esek azt kérték az önkormányzattól, hogy a lakók érdekeit is figyelembe véve szülessen döntés a ház sorsáról, és amíg ez nem történik meg, senkit ne lakoltassanak ki a bérleményekből.

A szerződéseket azonban egy ideje már nem hosszabbítja meg az önkormányzat, és már folyamatban vannak a végrehajtási eljárások, olyan lakosok ellen is, akiknek semmilyen tartozásuk nincs a tulajdonos önkormányzat felé. A bérlőknek egyes esetekben cserelakást ajánlanak fel, de egy márciusi képviselőtestületen felszólaló édesanya, Lázár Terézia elmondta, a lakás, amit neki ajánlottak, még a Bihari utcai lakásnál is rosszabb állapotban van.

A választási évben április 30-ig meghosszabbított kilakoltatási moratórium lejártával A Város Mindenkié szerint számos családot fenyeget az a veszély, hogy a kilakoltatások következtében utcára kerül. A március 22-i képviselőtestületi ülésen felszólaló két édesanya ráadásul attól is tart, hogy a lakhatásuk elvesztésével a gyámhatóság a gyermekeiket is elválasztja tőlük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.