2018. április 19., csütörtök

TÖRÖLT EGY ÓRIÁSI ADATBÁZIST A VÁLASZTÁSI SZOFTVER FEJLESZTŐJE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.04.19.


Az Orbán-kormány idején, 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek fizetett ki 9 milliárd forintot a Nemzeti Választási Irodától a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A cég két éven keresztül fejlesztett rendszere azonban már a választás reggelén elakadt, a régi szoftvert kellett beüzemelni.

A több mint 350 alkalmazottat foglalkoztató IdomSoft nem kispályás a kormányzati informatika terén. A nevéhez fűződik – a többi közt – az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozása. Ám 2018 nem indult jól a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló cég számára.

A 24.hu információi szerint súlyos gondokat okozott az állami szerveknek, hogy az év elején az IdomSoftnál törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait. A szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi.

A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése hónapokig akadályozta az ominózus ügyekkel foglalkozó szervek működését és a bírságok rendezését, csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt. A BM egyelőre nem válaszolt az SZNYR adattörlésére vonatkozó kérdéseinkre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.