2018. június 19., kedd

A VELENCEI BIZOTTSÁG SZÓLT ORBÁNNAK, DE Ő AZ ILYESMIT LE SZOKTA SAJNÁLNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.19.


- Az egész unió végét jelentheti, ha a migráció miatt felbomlik a német uniópártok szövetsége, erősen megoszlanak a vélemények, hogy Merkelnek az uniós csúcson sikerül-e teljesítenie a CSU feltételeit;

- Trump megint szépen belecsapott a lecsóba: most éppen a német belpolitikába szólt bele a maga finom, diszkrét módján;
- Az osztrák államfő arra figyelmeztette a populistákat, hogy bármennyire is feltűnés nélkül építik le a demokráciát és buktatják meg az EU-t, a nemzetállamok élén csupán bábok lesznek a nagyobb hatalmak számára.

Reuters

A Velencei Bizottság azt kéri, hogy a magyar parlament ne hagyja jóvá a ’Stop, Soros’-t, vagy legalább a szavazásnál vegye figyelembe a testület ajánlásait. Az Országgyűlés napirendjén holnap szerepel a javaslat, ám az Európa Tanács mellett működő tanácsadó szervezet teljes terjedelemben csak pénteken teszi közzé állásfoglalását a tervezet ügyében, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, beleértve a civil szervezetek munkatársait, akik segítenek az illegális migránsoknak. Az indítvány része Orbán Viktor kampányának az EU menedékpolitikája, illetve Soros György ellen.

Bloomberg

A hírügynökség azt teszi hozzá az üzenethez, amelyet a Velencei Bizottság vezetője e-mailben küldött meg Szíjjártó Péternek, hogy Orbán Viktor rendszerét az utóbbi 8 évben az fémjelzi: vissza szokta utasítani az ilyen felhívásokat. Ez vonatkozik mind az Európa Tanácsra, mind az EU-ra. A kormányfő számára szavazatokat eredményez, hogy Magyarországon nyilvánosságra hozza a viszályt.

New York Times

A szemben álló német uniópártok éppen csak, hogy meg tudtak állapodni valamiféle átmeneti tűzszünetben a migráció ügyében, amikor az amerikai elnök közbelépett és a twitteren keresztül azt állította, hogy a német lakosság az ország vezetése ellen fordul, és a migráció megrendíti az amúgy is erőtlen koalíciót. Továbbá, hogy az idegenek miatt Németországban nőtt a bűncselekmények száma, bár ez nem igaz. A migránskérdés politikai futótűzként terjed Európában, új életet lehelt a populista mozgalmakba, Magyarországtól kezdve Ausztrián át Olaszországig. Ezek a körök megnehezítik, hogy a fő erők megtartsák a hatalmat, és az elnök üzenete arról tanúskodik, hogy a politikus sem könnyíti meg régi partnereinek helyzetét. A prágai New York Egyetem rektora úgy gondolja, hogy Trump egyértelműen igyekszik megosztani Európát.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetköz Tanulmányok Intézetének igazgatója úgy véli, hogy az elnök próbálja megerősíteni azokat a jobboldali szervezeteket, amelyek ellenzik, hogy az unió jelentős szerepet töltsön be a nemzetközi színtéren. Két nappal korábban először beszélt Orbán Viktorral, aki 8 éve építi az illiberális demokráciát, és aki kulturális ellenforradalomra hívott fel a liberális renddel szemben. A múlt hónapban Szíjjártó Péter első ízben tárgyalhatott amerikai kollégájával. A Carnegie Europe elemző intézet vezetője azt mondja, Trump pontosan az ellenkezőjét csinálja, amit az eddigi amerikai kormányzatok a háború óta: ő azon van, hogy lerombolja Európa liberális berendezkedését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.