2018. július 12., csütörtök

HA TÍZ FÉRFIÚ MARAD IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.07.12.


Mintha csak a hajdani III/III dolgozna. Az ő módszerük volt az ellenzék tagjainak egymás ellen fordítása.

Schilling Árpád nemrég írta: „Az ellenzék egy szartenger. (...) Kamupártok vagytok, kamuüzenetekkel, kamuképviselőkkel. Sem az önkormányzati, sem az EU-s választásokon nem szavazok olyan képviselőre, aki a parlamenti pártok bármelyikéhez tartozik. Szóba állni ezekkel olyan, mint megmártózni a szartengerben.”

Szelényi Iván a választás után: „A ma meglévő ellenzéki pártstruktúrában nem lehet a Fideszt leváltani. Nincs olyan választási törvény, amelyben ez megtörténhetne. Ma nincs olyan párt, amelyik a Fidesz váltópártja lehetne. A Fideszt egy, a baloldaltól a jobbközépig terjedő néppárt legyőzhetné, a lejáratódott jelenlegi ellenzéki pártok (DK, MSZP, Jobbik, LMP) összefogása nem.”

A téteket és a lehetséges kimenetet Kuncze Gábor már 2012-ben, a Beszélőnek adott interjújában megadta: „Az a szép, hogy a Fidesz, miközben önmaga bebetonozására törekszik, megbuktatásának kulcsát az ellenzék kezébe adta. Az ellenzék meg bolyong a kulccsal, és nem találja az ajtót. Ha Orbán nem megy 2014-ben, akkor marad 2018-ban is. Nagy erőkkel építi ki saját hatalmát, ami 2018-ban már megdönthetetlen lenne.”

2018-ban vagyunk. Az ellenzék mintha saját holdudvarának és egymásnak volna az ellenzéke.

(Ellenzéket ver egymás közé.) Lassan már azt az érzést keltik, nincs szükség ilyesfajta képződményre.

Visszalapozok vitatételekért.

Eötvös József a Reformban (1846): „Azon pillanatban, melyben az ellenzék, mint kompakt egész, meghatározott elvekkel lép föl, a kormány szint azt kénytelen tenni, s politikai vitatkozásaink cél nélküli tusakodásból rendezett küzdéssé válandanak, melynek győzelmei legalább, mint eddig, eredmény nélkül nem fognak maradni.”

Deák Ferenc (1845): „Nem könnyű az oppositio tagjanak lenni. Nem czifraság az. (…) Az ellenzéknek kötelessége ugyanaz marad, bármi csekély számra olvadnak is le tagjai. Lehet, hogy a közelebb reánk következő időkben eltávoznak azok, kiknek valóságos meggyőződése változott, elhullanak, kik egyedül, hiúságból vagy melléktekintetből állottak eddig az ellenzékhez; de ha tíz férfiú marad is, legyen csüggedetlen, vigyázó és becsületes, s hasznos szolgálatot teend a hazának, habár hatása kisebb lenne is.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.