2018. július 12., csütörtök

168 ÓRA AJÁNLÓ


168 ÓRA
Szerző: 168 óra
2018.07.11.


Simicska Lajos kapitulációja nemhogy nem rengeti meg az Orbán Viktor kezében lévő „nemzeti nagytőkési” rendszert, éppen most jön létre a kormányfő által szükségesnek tartott működési modell.

Cserkészek és romák: tábor csak a mieinknek

A Magyar Cserkészszövetség mondvacsinált indokokkal elutasította egy borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását. Még a cserkész név használatát is megtagadták tőlük. Minden egy cserkésztáborral kezdődött, amelynek kapcsán rövid úton kiderült: a borsodi roma fiatalok „se származásuk, se hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”.

Oligarchaátrendeződés


Simicska Lajos kapitulációja nemhogy nem rengeti meg az Orbán Viktor kezében lévő „nemzeti nagytőkési” rendszert, éppen most jön létre a kormányfő által szükségesnek tartott működési modell. Az, amelyben nemcsak minden és mindenki egyedül tőle függ, de neki is adózik. Persze közpénzmilliárdokból.

Trump tervei és a magyar autóipar: dől a dominó?


Egyelőre fenyegetések, ígérgetések, elszórt intézkedések formájában testesül meg az a kereskedelmi vita, amelyet Donald Trump amerikai elnök robbantott ki, mondván: meg akarja védeni az amerikai cégeket az országba áramló olcsó importtermékektől. Ha az USA valóban egyre szélesebb körben vezet be védővámokat, és ezekre Kína és az EU is szankciókkal válaszol, akkor ez az egész világkereskedelemre kihat, és súlyos következményekkel járhat. Az, hogy Amerika sérül, biztos. És Magyarország is, amely a világgazdaságnak legjobban kitett államok rangsorában a negyedik helyen áll. 2016-os adatok szerint a három autógyár, az Audi, a Mercedes és a Suzuki, valamint az alkatrészgyártás a magyar GDP öt százalékát jelenti. Ha csak egy napra leállna e körben a termelés, azzal csaknem ötmilliárd forint esne ki a magyar GDP-ből. Ráadásul a járműipart hálószerűen szövik át az üzleti kapcsolatok. Ha egy autógyárral baj van, azt megérzi a műanyagipar, a textil- és a fémipar, vagyis a beszállítói kör is. A győri Audi azonban nem fél, sőt újításokban gondolkodik. A cég az elmúlt 25 évben nyolcmilliárd eurót hozott a városba, és nemcsak munkahelyeket teremtett, az oktatásba fektetett be, de a balett, a komolyzene és a kézilabda szerelmesei is hálásak lehetnek a szponzornak. Hasonló a helyzet Kecskeméten. A Mercedes június elején jelentette be, hogy leteszik a második gyár alapkövét is, ami újabb 2500 munkahelyet hoz a környéknek.

Európa orbanizálódik

A gyűlöletbeszéd dehumanizál. Magát a gyűlölködőt is kiforgatja emberségéből, nem csak azt, akit támad. A gyűlölethez gyakran nem elég egy céltábla: ahol a menekültellenes közbeszéd megerősödik, ott talajra talál az iszlamofóbia, az antiszemitizmus és a cigányellenesség is, és mindez hatalomtechnikai eszközzé válik. Ezekben a tételekben egyetértett a CEU és a Rafto Alapítvány gyűlöletbeszédről szóló, háromnapos konferenciájának több mint harminc résztvevője. Közülük lapunk a CEU szociológia tanszékének docensétől, az izraeli Daniel Monterescutól kért interjút.

Volt egyszer egy Sztehlo-köztársaság


Azt mondják, a személyisége olyan volt, mintha kisütött volna a nap – Laborczi Dóra, a Sztehlo Gáborról szóló kötet szerkesztője beszél múltról és jelenről, Istenről és arról, hogy voltak olyan nácik is, akik zsidó gyerekeket mentettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.