2018. augusztus 14., kedd

ÉRTJÜK-E ORBÁNT?

HUPPA
Szerző: BARTOKOS KÁROLY
2018.08.14.


Meg akarjuk-e egyáltalán érteni őt?

Akarja a fene! – jöhetne rögtön erre a frappáns válasz és ezzel rövidre is lehetne zárni ezt a problematikát. Orbánt szeretni vagy utálni lehet, közönséges halandónak más választása nagyon nincs.

Egyre kevesebb valós információ szivárog ki a miniszterelnök elképzeléseivel kapcsolatban, ezek is inkább zavarosak, harciasak, az arra fogékonyak számára oly kedvesek, mások számára kimondottan taszítóak, félelemkeltőek. Valószínűleg ez is a céljuk.
“Mit akar ez az ember, és vajon megkapta-e már amit akart?” – kérdezi a nép egyszerű gyermeke.

Amit eddig akart, azaz a Magyarország feletti totális uralmat, azt meg. Az ország legnagyobb szégyenére könnyedén és vidáman. Hogy az Unió megakad-e a torkán az még kérdéses. Néhány éve ez a felvetés nevetséges lett volna, de mi van abban az esetben, ha Orbán összeáll Európa söpredékével és szélhámosaival? Egy merész kalózkapitány fogja meghatározni a kontinens jövőjét, a Balti Flotta (Балтийский флот) támogatásával? Nem elképzelhetetlen.

Sokan kérik számon Orbánon a demokratikus értékek felrúgását, a szociális háló szétszaggatását, a szolidaritás büntethetővé tételét, az igazi keresztény értékek meggyalázását, a gátlástalan korrupciót.

Ahhoz, hogy egy kicsit közelebb férkőzzünk Orbán elméjéhez, figyelembe kell venni azt, hogy immár a egy + harmadik ciklusát tölti ki miniszterelnökként és nem nagyon látszik annak lehetősége, hogy sikerszériája belátható időn belül megszakadna. Ha ez az elkövetkezendő választásokon múlik, akkor biztosan nem.

Orbán számára a felsorolt tevékenységek nem szégyelleni való gaztettek, hanem praktikus eszközök, amelyek hatalmon tartják őt. Nem a Fidesz-KDNP-t, nem Semjén Zsoltot, Rogán Antalt, hanem csakis őt, kizárólag őt. Minden és mindenki más elhanyagolható, érdektelen.

Bűn-e a korrupció? Igen, de Orbán számára rendkívül hasznos, nélkülözhetetlen.

Mindenki aki belekeveredik ebbe a buliba, zsarolhatóvá, irányíthatóvá, praktikus háztartási eszközzé válik. Még Simicska sem tudott ebből a körből kiszállni. Nem Orbán tulajdonában volt a KÖZGÉP, tehát az ott történtekért nem ő lett volna büntethető.

Orbán embereinek érezniük kell azt, hogy minden amilyük van – és sok mindenük van –, azt egy látványos bűnügyi eljárás során bármikor elveszíthetik. Az egyik pillanatban még egy Audi mellett pózolnak büszkén, a másikban már vezetőszáron kullognak, megalázottan.

A NER-en belül versengés alakult ki azon, ki tudja legjobban kifürkészni a vezér szándékait. Hibázni nem nagyon érdemes.

Orbánnak nem kell személyesen intézkednie azért, hogy akarata mindenhol teljesüljön. Hűbéresei a megszerzett javakért, tisztségekért, előnyökért mindent megtesznek azért, hogy megértsék az uralkodó szándékait és rögtön cselekedjenek. Néha túl is teljesítenek.

Orbán ma már azt is megteheti, hogy olyan embereket alázzon meg, akik nála sokkal műveltebbek, tehetségesebbek, okosabbak, pont azért, mivel előtte elfogadták tőle a kiváltságaikat. Nesze nektek, okostojások!

Korrupció nélkül Orbán rendszere rég összedőlt volna, ugyanis ez a legfontosabb kötőeleme. Hogy ez bűn-e? Ha Orbán úgy akarja, akkor igen.

Értjük-e Orbánt?

Egyre többen döbbennek rá arra a szomorú igazságra, hogy igen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.