2018. augusztus 14., kedd

SZÍVVEL-LÉLEKKEL - CIVILEK SEGÍTIK ELVISELHETŐBBÉ TENNI A KÓRHÁZI MINDENNAPOKAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.08.14.


Játszanak a gyerekekkel, beszélgetnek a szülőkkel, matracot visznek, kifestik a kórtermeket – számos formában segítik a civil önkéntesek a kórházakban kezelt embereket. A legutóbbi, a sajtóban nagy visszhangot keltő akció résztvevői kitakarították volna a Szent János Kórház koszos és lepusztult teraszát – az intézmény vezetősége megköszönte a felajánlást, de inkább maga tisztíttatta meg a helyet.

Pár éve történt, hogy a budapesti Szent János Kórház gyermeksebészetének ambuláns kezelője előtt üldögéltünk, a diagnózis már megvolt, az alig több mint egyéves fiam csuklója eltört. Arra vártunk, hogy behívjanak a gipszelésre. A szülők küzdöttek, hogy a gyerekek ne szedjék szét a várót, ne kezdjenek el szaladgálni, lépcsőzni, hangoskodni. Hirtelen, a semmiből nevetés hangzott fel a folyosón, és egyszer csak megjelent egy virágos bohócsapkás, piros orrú, hatalmas bohóccipőt viselő apró lány az ajtóban. Bekukkantott, mosolygott egy óriásit, és azonnal „munkához látott”. A gyerekek orrára piros bohócorrot tett, játszani kezdett velük, szórakoztatta őket. Az addig ideges gyerekcsapat tátott szájjal figyelt és nevetett, a szülők pedig halkan megköszönték a pár perc pihenőidőt. Amikor Dr. Bigyó, alias Kárász Eszter elindult, hogy a kórtermekben fekvő picikhez is benézzen, a gyerekek mint a kiskacsák mentek utána, amíg csak mehettek.

Ahogyan a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány tartja: a nevetés gyógyít. Egy kiadós kacagás élettani hatásai megfelelnek egy közepes intenzitású kardioedzésnek. Egypercnyi nevetéssel hasonló szívritmust érhetünk el, mintha tíz percig dolgoztunk volna az evezőgépen. A vérnyomás a mozgás hatására megemelkedik, az izmok megfeszülnek, és a gyorsuló légzés következtében a szövetek oxigén- és tápanyagellátása javul. A hahotázás csökkenti a feszültséget, segít kilábalni a lelki mélypontról, így hosszú távon megóv a krónikus betegségektől. Az alapítvány harminc bohócdoktora 14 gyermekkórházban több mint 300 ezer mosolyt csalt már az arcokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.