2019. január 1., kedd

MADARAT TOLLÁRÓL - IDÉZETEK BOLSONARÓTÓL, AKINEK BEIKTATÁSÁN ORBÁN IS RÉSZT VESZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.01.01.


Néhány latin-amerikai államfő, valamint Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar kormányfő vesz részt a szélsőjobboldali brazil államfő, Jair Bolsonaro beiktatásán. Míg Netanjahu leginkább azért utazott a latin-amerikai országba, mert Bolsonaro megígérte, Jeruzsálembe viszi át hazája izraeli nagykövetségét, a magyar miniszterelnök azzal magyarázta a meghívás elfogadását, hogy elismeréssel látja, a Magyarország által fontosnak tartott értékeket Bolsonaro győzelemre vitte hazájában.

Biztosak lehetnek abban, ha megválasztanak elnöknek, a civil szervezetek nem kapnak pénzt. Ha tőlem függ, minden polgárnak lehet fegyvere otthon. S egy négyzetcentimétert sem fognak kapni az őslakosok rezervátumai” – foglalta össze programjának néhány fontos elemét az októberi választást végül megnyerő Jair Bolsonaro. A szélsőjobboldali elveket valló egykori katonatiszt néhány évvel korábban azt is elmondta, mit gondol az indiánokról. „Nem beszélik a nyelvünket, nincs pénzük, nincs kultúrájuk” – mondta, s még az is közölte, szégyelli, hogy a brazil lovasság nem volt annyira hatékony, mint az amerikai, amely kiirtotta az észak-amerikai indiánokat.

A politikus nyilatkozataiból az is kiderül, hogy elsősorban azért zavarják őt az őslakosok, mert szülőföldjükön élnek, s ezzel akadályozzák az ipari léptékű mezőgazdaságot illetve a bányászatot. „Az őslakosok által lakott valamennyi terület tele van ásványi kincsekkel. Arany, ón és magnézium is van, az Amazonas vidéke a világ leggazdagabb területe. Nem foglakozom azzal a lehetetlen ötlettel, hogy megvédjem az indiánok földjeit” - magyarázta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.