2019. február 10., vasárnap

84 MILLIÁRD MENT HATÁRON TÚLRA, 109 HELYREIGAZÍTÁSI PERT VESZTETT A KORMÁNYBARÁT SAJTÓ - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.02.10.


Évről évre több pénzt, tavaly több mint 84 milliárd forintot tolt ki a kormány határon túlra – összegezte az Átlátszó Erdély csapata, hiába nehezítette meg munkájukat a pénzosztó Bethlen Gábor Alap kereshetetlen, pdf-es adatközléssel. Bemutattunk egy másik, sokatmondó számot is a héten: 109 vs 14 volt a kormánypropaganda és a független média vesztes helyreigazítási pereinek aránya 2018-ban.




Foci, templom, iskola: 84 milliárd forint állami támogatás ment tavaly a határon túlra

Tavaly rátett egy lapáttal a Bethlen Gábor Alap a 2017-es rekordévre: összesítésünk szerint 84,3 milliárd forint támogatást ítélt meg, nagyrészt határon túli szervezetek számára. A legnagyobb pénzeket a határon túli egyetemek, egyházak, és persze a fociklubok kapták. A második Fidesz-kormány hatalomra kerülése óta folyamatosan növekednek a határon túli szervezetek számára megítélt támogatások.

109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média

A Fővárosi Törvényszéktől kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2. Összehasonlításképpen kikértük a kormánypárti politikusok által folyamatosan támadott, és “sorosista, ellenzéki, balliberális, hazug” jelzőkkel illetett néhány szerkesztőség 2018-as helyreigazítási statisztikáit is. A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó összesen 14 helyreigazítási pert vesztett el tavaly részben vagy egészben.

A héten emellett:
együtt éreztünk az ügyvéddel, aki kölcsönadott egy bírónak egy csomó pénzt, de hiába várja vissza,
végrehajtási eljárást indítottunk a Külügyminisztérium ellen, mert jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki az általunk igényelt összes közérdekű adatot,
nem tudtuk bemutatni, milyen új közvilágítást csinált az Elios havercége Szombathelyen, mert annyira sötét volt,
meghökkentünk Emanuel Macron francia elnök biztonsági főnökének putyinista kapcsolatain,
alig várjuk, hogy átmehessünk az új Duna-hídon, aminek csak a tervdokumentációja 4,1 milliárdba kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.