2019. február 10., vasárnap

A SZURKOLÓT NEM ÉRDEKLI, HONNAN JÖN A FRADI PÉNZE

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2019.02.09.


Az Újpest belga tulajdonosára megmentőként tekintettek, aztán Roderick Duchatelet megtapasztalhatta, milyen a magyar futballvalóság, ha nem a NER részeként szeretne felvirágoztatni egy patinás csapatot. A Fradi elleni rangadó előtt kaptunk pár választ, hogy lehet ebben a közegben létezni.

Újpesten komoly feszültség van a szurkolók egy része és a klub között, utóbbiak egy jelentős csoportja mintha kifejezetten ellenségként tekintene Roderick Duchatelet-re, az Újpest FC belga tulajdonosára. Persze a futballban mindenhol előfordul ilyesmi, elég ha a Manchester United szurkolói csoportjának a klub amerikai tulajdonosával szembeni “Glazer out” (Glazer takarodj) kampányára gondolunk.

A szembenállásnak számtalan oka lehet, kezdve az olyan triviálisaktól, mint az eredménytelenség, egészen az olyan érzelmi alapúakig, mint a klub valamelyik szimbólumának megváltoztatása. Az Újpest esete azonban valamennyi nemzetközi és hazai példához képest is speciális. Még az olyan, első látásra egyértelműnek tűnő okok mögött is sajátos magyarázat rejtőzhet, mint a klubcímer esetében.

Berta Csabával, az Újpest ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, hogy kiderítsük, miként válhatott a kezdetben imádott tulajdonosból sokak által elüldözni kívánt ellenség az újpesti szurkolók körében. Berta Csaba így magyarázta a mai állapotokhoz vezető okokat.

ENNEK A HELYZETNEK SZÁMOS ÖSSZETEVŐJE VAN. MONDHATNI EGY TERMÉSZETES FOLYAMAT EREDMÉNYE, AMI ADÓDIK A KLUB HELYZETBŐL ÉS A MAGYAR LABDARÚGÁST KÖRÜLVEVŐ MOSTANI ÁLLAPOTOKBÓL, ABBÓL A RENDSZERBŐL, AMI AZ ELMÚLT ÉVEK ALATT ÉPÜLT FEL.”

Az ügyvezető által említett rendszer még épp csak születőben volt, amikor Rodercik Duchatelet megvette az Újpest FC Kft.-t. Majd következett két év ismerkedés a romokban lévő gazdasági társasággal, amelynek végén a szekrényből kidőlő csontvázak – zsebszerződések és rejtett adósságok – majdnem maguk alá temették az újpesti profi labdarúgást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.