2019. május 3., péntek

ERRE VÁRNAK UGRÁSRA KÉSZEN A MEGTAKARÍTÓK - VESZÉLYE IS VAN ÁLLAMPAPÍRNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOGÚ
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.03.


Bombázó kamatokkal jön júniustól az új állampapír, ráadásul már kamatadót sem kell utána fizetni. A megtakarítóknak érdemes megvárniuk, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy ötéves értékpapírról van szó. Egyelőre nem adott senki garanciát arra, hogy bármikor visszaválthatnánk, ha pénzre lenne szükségünk. Csak jól hangzó ígéretek vannak.

Inkább ne kösse le a pénzét, hiszen alig fizetünk valami kamatot! Csak a gond van vele, nem éri meg nekünk, csak költsége van a banknak – ezekkel a megdöbbentő kijelentésekkel próbálta olvasónkat lebeszélni az egyik bank ügyintézője, amikor mindenképp le akarta kötni a folyószámlára érkező örökségét, amiből később – még nem tudta mikor – ingatlanvásárlást tervezett.

Történelmi csúcson van nemcsak a készpénzállomány, hanem a folyószámlán lekötetlenül tartott bankbetétek állománya is. Hónapról hónapra több pénz hever parlagon. Az MNB adatai szerint február végén 6177 milliárd forint volt látra szóló betétben vagy folyószámlán, míg egy évvel korábban „csak” 5018 milliárd. A lekötött betétek állománya pedig 1600 milliárd körül lehet, azaz a bankban tartott pénzünk mindössze ötödét kötjük le, míg a 2010-es évek elején a kétharmadát.

Ehhez persze leginkább nem az ügyintézőtől elhangzott elrettentő mondatok kellettek, sokkal inkább a láthatatlan kamatok. Az MNB statisztikái szerint az éven belüli lekötésre 0,2 százalék körüli átlagkamat érhető el, az éven túlira pedig 0,7 százalékos, ami a már biztos 3 százalék körüli infláció mellett nem sokat ér. Akkor inkább le sem kötjük a pénzt, a 0,01 százalékos folyószámla kamaton pedig gyakorlatilag ingyenes forrást biztosítunk a bankoknak.

Majd az állam rátenyerel


Nem véletlenül nőtt hatalmasra a lakosság kezében lévő állampapír állomány, február végére már az MNB adatai szerint valamivel 5900 milliárd fölé emelkedett. Miközben tavaly március végén 5131 milliárd forint volt. Sajnos az Államadósság Kezelő Központ adatait nem lehet használni, tekintettel arra, hogy a közzétett állományadatok más befektetők tulajdonában lévő papírokat is tartalmazzák. Március végén egyébként 7497 milliárd forint volt a lakossági állampapír állomány, amiből számításaink szerint közel 1600 milliárd nem a lakosság kezében van. Korábban egyébként ezt titkolták, a trükközést végül egy évvel ezelőtt ismerték be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.