2019. augusztus 14., szerda

MÉG NINCS IS NYUGDÍJKÖTVÉNY, DE MÁR ELSZÍVJA A PÉNZT? - NEM SIKERÜLT TÚL JÓL AZ ÖNKÉNTES PÉNZTÁRAK AZ ELSŐ FÉLÉVE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.14.


Az idén az első félévben az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező munkáltató befizetések negyedével csökkentek, de az egyéni takarékoskodás is mérséklődött. Az Azénpénzem.hu tapasztalatai szerint sokan az újabban őszre beharangozott nyugdíjkötvényre várnak. 

A nyugdíj-megtakarítások piacára belép az állam – jelentették be már tavaly ősszel. Ezt követően beigazolódott, amit korábban feltételeztünk: a Babakötvényhez hasonló „nyugdíjaskötvény” konstrukciót dobnak majd piacra (már amennyiben az ilyen állami akcióval kapcsolatban a piac szó egyáltalán felmerülhet), ami kellően attraktív lehet ahhoz, hogy elcsalogassa a pénzt az önkéntes nyugdíjpénztáraktól is.

Egy tavaszi konferencián a még aktív dolgozók ijesztgetése mellett (mint elhangzott: a magyar állami nyugdíjrendszer 2060-ig képes megfelelő nyugdíjat biztosítani) arról is szó esett, hogy a szuperkötvény miatt a nyugdíjkötvény csak később jelenhet meg. A kormány új gazdaságvédelmi akciótervének bejelentésekor a pénzügyminiszter megerősítette: a nyugdíjkötvény őszre várható. Olvasói jelzések és kérdések alapján az Azénpénzem.hu úgy látja, sokan várják ezt a konstrukciót.

Erre utalhat, hogy – mint arról az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tájékoztatott – az idei első félévben az állami támogatásnak tekinthető adóvisszatérítéssel ösztönzött egyéni és munkáltatói nyugdíjbefizetések csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A pénztártagok az idei év első hat hónapjában 28 milliárd forintot tettek félre, ami a múlt évi tagdíjbefizetéseknél 3,2 százalékkal kevesebb. Közben az egészségpénztárakba 15,5 százalékkal többet, összesen 12 milliárd forintot fizettek be önállóan a tagok. (Arról, hogy a jegybank miként szeretné még erőteljesebben helyzetbe hozni az egészségpénztárakat, itt írtunk.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.