2019. szeptember 30., hétfő

KÖZPÉNZESŐ HULLIK A NER SZÁLLODÁSAIRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.09.30.


A Magyar Turisztikai Ügynökség 42 milliárd forint állami támogatást osztott szét a magyar szállodás szakmában. Egymilliárdnál többet csak a NER-oligarchák kaphattak.

Az elmúlt napokban sorra jelennek meg az elektronikus közbeszerzési értesítőben azok szállodafejlesztési beruházáshoz kapcsolódó pályázatok, amelyeket a boldog tulajdonos-beruházók a Rogán Antal miniszter felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) nyert kisebb-nagyobb, de inkább nagyobb összegből finanszíroznak. A döntések nehezen áttekinthetőek, a több száz pályázó névsorát az MTÜ egyetlen elektronikus dokumentumban tette közzé a honlapján. A nyertesek többsége jellemzően 10-20 millió forintos állami támogatás kapott, általában panziófejlesztésre, boldogabbak már százmilliós komoly pénzeknek örülhetnek, ám milliárdos állami ingyenpénzt alig néhányan érdemeltek ki – ők viszont ezer szállal kötődnek a NER elitjéhez, illetve részei a „nemzeti burzsoáziának”. 

A milliárdos támogatást elnyert pályázatok közös ismertetője, hogy ezeket a pénzeket egy-két éve létező, jellemzően pesti belvárosban bejegyzett projektcégek nyerték, ám a tulajdonosi körben szinte mindig megbúvik egy-egy közismert név. Legutóbb épp az OTP Bank Nyrt. hirdetménye jelent meg uniós közbeszerzési értesítőben, amelyben a bank beruházót keresett balatonszemesi céges üdülőjük felújításhoz. Ugyanis nemcsak a NER- milliárdosok, de Magyarország piacvezető bankja is pályázott állami támogatásra, az MTÜ pedig 536 millió forinttal segítette ki az adófizetők pénzéből az évi egymilliárd eurós nyereséget termelő pénzintézetet a vállalati hotel kipofozásban. 

Az OTP így is csak szerény félmilliárdot kapott, nem úgy a milliárdos NER-lovagok, akik megérezve a kor szelét, épp hirtelen szállodaépítésbe kezdenek, hiszen most erre oszt az állam ingyenpénzt. A legnagyobb, 2,99 milliárd forintos támogatást a jó nevű, már-már közismert TCSV (Tokaj Csurgó Völgy) Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte el. A cég mögött a még jobb nevű DLHG Invest Zrt. található, amelynek tulajdonosa Kante Awa. A hölgy annak a Nagy Rózának a lánya, aki Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter közigazgatási államtitkára volt, de követte őt a jegybankba is. Bár a NER kötődés egyértelmű Kante Awa esetében, a hölgy férjének és tulajdonostársának Szepesi Richárdnak a neve jól cseng a hazai szállodaiparban – hiszen többek között a tulajdonosa a felsőtárkányi Bambara Hotelnek. E tulajdonosi kör nemcsak ezt az egy támogatást kapja, de további 2,99 milliárdot könyvelhetnek el a szántódi „BalaLand Hotel – családi szálloda a Balaton közepén„ című projektünkre –, az MTÜ adatsora szerint. A BalaLand közbeszezési eljárási felhívása szintén a héten jelent meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.