2019. október 25., péntek

KÖZMUNKÁÉRT VETT SZAVAZATOK – A 168 ÓRA 2019. OKTÓBER 24-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.24.


A közmunkások jórészt arra szavaznak, akit a mun­­kaadójuk, vagyis a polgármesterek szeretnének. Így megmarad a kis „segélyük”, amelyet egyre szigorodó feltételek mellett kereshetnek meg, de arra, hogy be- vagy visszakerüljenek a munkaerőpiacra, lényegében semmi esélyük.

A falvakat is meg kell hódítania a baloldalnak

Várhatóan a Fidesz tovább korlátozza majd a sajtó működését, és megpróbálja megakadályozni, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok új, szabad orgánumokat hozzanak létre. Az ellenzék pedig átvilágítja az általa megnyert önkormányzatok működését, nyilvánosságra hozza a visszaéléseket, de ügyelnie kell, hogy a kistelepüléseken is megvesse a lábát – állítják a lapunk által megkérdezett elemzők. Az ellenzéki polgármestereknek érdekük a szoros politikai együttműködés: ha például Szombathely vezetésére ráront a Fidesz, akkor az ne csak a vasi megyeszékhely ügye legyen, hanem a többi kormányellenes városé is.

Inotai András: A magyar történelemben ritkán volt ennyire veszélyes pillanat


Lokális szinten Magyarországon is megkezdődött a társadalom halála, ahogy történt a kétezres évek elején Romániában és Bulgáriában. Az utóbbi államokban a tömeges kivándorlás után sok településen csupán a majdnem magatehetetlen, a földet fizikailag megművelni képtelen nyugdíjasok és a gyerekek maradtak – mondja a 168 Órának Inotai András professzor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének főtanácsadója. Olyan zárványok keletkeztek, amelyek csak arra jók, hogy a népbutító kormányoknak négyévente két kiló lisztért szavazatot adjanak. Reményt csak a legutóbbi önkormányzati választás ad, ami halványan azt mutatja, kezdenek ébredezni az emberek.

A kicsivel jobb élet súlyos egészségi kockázatokkal is járhat


A 30 év alatti roma nőknél majdnem hétszer, a férfiaknál ötször több volt az elhízott 2015-ben, mint 2004-ben. Szomorú hozadéka ez annak az egyébként pozitív változásnak, hogy – többek között a közmunkaprogram révén – az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a romák foglalkoztatása. Egyebek mellett erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik átfogó felmérést végeztek az északkelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról. Megállapították: veszélyt jelent, hogy a változásokat nem kísérte semmiféle olyan edukációs program, amely segítséget adhatna a romáknak az életmódváltozással járó egészségügyi kockázatok kivédésére. Márpedig a cigányság sikeres felzárkóztatása nélkül Magyarország nem fog tudni kilábalni az egészségi krízishelyzetből. Ráadásul a szegénység és a kirekesztés továbbra is jelentősen – negatívan – befolyásolja az életkilátásokat. A debreceni kutatást számos kritika érte, elsősorban a szociológusok részéről.

De ki az a Mengyi Roland?

Azokon a településeken, ahol most az ellenzék átveszi a hatalmat a kormánypártoktól, és az elszámoltatás során nem tár fel semmilyen korrupciós ügyet, az nem jól végzi a feladatát – mondja a 168 Órának Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Megkérdeztük az ellenzéki politikustól, szerinte milyen stratégia alapján dönthet a Polt Péter vezette ügyészség arról, hogy a bűncselekmény gyanújába keveredett kormánypárti politikusok közül kikkel szemben jár el érdemben, kiket ültet le a vádlottak padjára, és kiket hagy futni.

Lengyel és magyar érzékenységek
Újbóli megválasztása után a Jog és Igazságosság (PiS) tovább másolhatja az illiberális magyar módszereket, Adam Michnik, a lengyel rendszerváltás kiemelkedő alakja és a ma is legolvasottabb politikai napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője mégis pozitívumként értékeli, hogy a demokratikus ellenzék összességében több szavazatot gyűjtött.

Ijesztő Orosz-Afrika

A Valdaj Klub néven ismert nemzetközi vitaklub nemrégiben tartott ülésén Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy október végén több mint negyven afrikai államfő részvételével Oroszország–Afrika-csúcsértekezletet tartanak Szocsiban. Ezen a találkozón – közölte – „átfogó napirendet szándékozunk javasolni partnereinknek, amely a gazdaságtól az energetikán, a közlekedésen és az oktatáson át az ökológiáig a legkülönfélébb területeket foglalja magában”.

Diadal és patkánylázadás

Kevés annyira megosztó, egyszerre „megáldott” és „leköpött” eseménye van a magyar történelemnek, mint az 1918. október 30–31-i polgári demokratikus forradalom, amely a széles körben elterjedt vélekedéssel szemben nem a világháborús vereség okozója volt, hanem éppen azért tört ki, mert az Osztrák–Magyar Monarchia Németországgal szövetségben elvesztette a világháborút.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.