2019. november 18., hétfő

1000 KÖBCENTI KONYAKOT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.11.15.


Már az időpontkéréshez is időpontot kell kérni, tudatta az RTL Klub hír­adója azon szerencsés kevesekkel, akik az ambuláns betegellátás ös­vényein most még elhanyagolható gyakorisággal bolyonganak. Ultra­hangvizsgálatra idén már többnyire esély sincs, ám a helyzet evvel együtt korántsem reménytelen. Kap a hajthatatlan beteg egy dátumot, ha akkor újra jelentkezik, és szerencséje van, alkalmasint mondanak neki egy további, a még távolibb jövőbe vesző másik dátumot, amikor majd lesz vizsgálat, lelet is lesz. Utána a páciens mehet vissza az orvo­sához, aki ideküldte, és aki még sok érdekes helyre fogja elirányítani, már ha az alany időközben föl nem fordul. Küldeni fogja az egészség­ügy oly távoli garnizonjaiba is, ahol a csalfa, vak remény már kecseg­tetni se próbál, hanem csak annyit mond, hogy várólista.

Magyarra fordítva talán majd egyszer, valamikor.

Az EMMI erre vonatkozólag azt tudatta az RTL Klubbal, hogy a várakozási idő hamarosan csökkenni fog. Már alapozzák azt az infor­matikai rendszert, amely 2020-ban készülhet el, és a járóbeteg-szak­rendeléseknél fogja az ütemezett ellátást segíteni, jelentsen ez bármit is. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez a rendszer, nevezzük mond­juk HAL 9000-nek, bizonyára hangyányival később és valame­lyest nagyobb összegből fog megvalósulni, mint tervezték, viszont ha majd csakugyan üzembe helyezik, a képernyőn földereng a végső üze­net, amely az univerzum valamennyi titkára fényt derít.

Elmentek a radiológusok”, vagy valami ilyesmi fog megjelenni a monitoron.

Utána lehet is kezdeni az uninstallálást, tekintve, hogy dezertált radiológusokat visszaédesgetni vagy helyettük újakat nemzeni a HAL 9000 se tud.

Természetesen az ambuláns betegellátás ösvényein bolyongó és közügyekben legalább alapszinten tájékozott páciens ezt maga is tud­ja, ahogy tudja az EMMI is. A föntebb vázolt nyilvántartási rendszer et­től persze még bízvást létrejöhet, leginkább avval a céllal, hogy általa valamely érdemdús hazafit jelentős összegű közpénzhez juttassanak. Nincs ebben semmi új, viszont a minisztériumi magyarázkodás ala­csony­ röptű volta kissé meglepő, az EMMI részéről ennél magasabb színvonalú produkciókhoz vagyunk szoktatva. Kezdve mondjuk avval, hogy Kásler professzor szerint az orvosok már nemcsak kifelé áramla­nak, hanem egyre acélosabb léptekkel masíroznak befelé, ergo a ra­diológushiány hamarosan megszűnik, helyette majd a radiológus-mun­kanélküliség rémével kell szembenéznünk, ám ez a kisebbik gond...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.