2019. november 14., csütörtök

GREENPEACE: A BUDAPESTI LEVEGŐSZENNYEZÉS SOKKAL SÚLYOSABB A HIVATALOS INFORMÁCIÓKNÁL

QUBIT
Szerző: qubit.hu

2019.11.13. 


A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője szerdán az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén arról számolt be a képviselőknek, hogy a legfrissebb légszennyezettségi mérések súlyosabb eredményeket mutatnak, mint a hivatalosan közölt adatok. 

A mérésekhez egy Magyarországon egyedülálló, a rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét is meghatározni képes műszert használtak. A forgalmas utak mentén mért részecskék átlagos átmérője 20-40 nanométer, a tömegük így annyira elenyésző, hogy a hivatalos mérőállomások – amelyek az egy köbméterben található részecskék tömegét mérik – mérési eredményeiben elhanyagolható tételt jelentenek még akkor is, ha hatalmas mennyiségben vannak jelen.

A Levegő Munkacsoport mérései szerint Budapest forgalmas útjai mentén egy köbcentiméterben (vagyis egy kockacukor méretű térfogatban) általában több mint 30 ezer részecske található, de helyenként a részecskék száma elérte a 470 ezret is, miközben egy viszonylag tiszta levegőjű helyen ez a szám mindössze 2000 körüli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.