2019. december 5., csütörtök

BUDAPESTRE JÖTT NYOMOZNI TRUMP ÜGYVÉDJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.12.05.


Magyarországon járt Rudy Giuliani, az amerikai elnök ügyvédje, a Trump elleni impeachment eljárás ügyében. Giuliani állítólag a volt ukrán főügyésszel és más ukrán hivatalos személyekkel is találkozott, valamint együtt vacsorázott David B Cornstein nagykövettel. Guiliani sajtósa azt ígérte, hogy egy budapesti interjúnak is köszönhetően, hamarosan rendkívüli, bizonyító erejű tanúvallomást láthatnak az amerikai tévénézők Trump védelmében.

Budapesten és Kijevben járt a héten Rudolph Giuliani, az alkotmányos vádeljárással szembenéző amerikai elnök, Donald Trump személyes ügyvédje, hogy volt ukrán ügyészekkel tárgyaljon, és olyan bizonyítékokat gyűjtsön be, amelyek cáfolhatják a Trump ellen indított kongresszusi nyomozás jogosságát – írta meg értesüléseit a New York Times.

Magyarországon kedden találkozott Jurij Lucenko, volt ukrán főügyésszel, aki kulcsfigurája lett az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsága vizsgálódásainak. Szerdán pedig már Kijevben tárgyalt két ukrán ügyésszel, akik Joe Biden, volt demokrata alelnököt korrupcióval vádolták, ellenben el akarták boronálni Trump volt kampánymenedzserének, Paul Manafortnak az ukrán bizniszeit.

Egyébiránt Manafort már börtönben ül. A kijevi ügyészek ellen – nem mellesleg – szintén korrupciós nyomozás folyt. Nem titok most már az sem, hogy Giuliani európai turnéja kapcsolatban van a konzervatív irányultságú One America News tévétársaság által készülő dokumentumfilmmel, amely az impeachment eljárás alá vont Trump védelmében gyűjt anyagokat. Céljuk, hogy bemutassák, Trump politikai ellenfeleinek, így Joe Bidennek milyen sötét, Ukrajnához köthető ügyei vannak. Budapesten a tévéstáb egyik tagja le is forgatott a több részből álló sorozat számára egy Lucenko-interjút. (A volt ukrán fúügyészt annai idején hivatali hatalommal való visszaélés vádjával távolították el a posztjáról.)
Kifejezetten magánjellegű

Giuliani szintén Budapesten találkozott további két ukrán hivatalos személlyel, Andrij Telizsenkóval és Andrij V. Artemenkóval, aki Trump támogatóinak számítanak. Kedd este pedig David B Cornstein amerikai nagykövettel vacsorázott, aki nemcsak Trumpnak, de Giulianinak is jó barátja. A cikk megjegyzi, hogy Cornstein udvarolgat Magyarország autoriter kormányfőjének, Orbán Viktornak, aki cserébe megpróbálta alátámasztani Trumpnak az ukrajnai rendszer korruptságáról szóló nézeteit.

A budapesti amerikai követség szóvivője közleményt adott ki a hír kirobbanása után, amelyben leszögezi, hogy az ominózus vacsora kifejezetten magánjellegű volt Cornstein régi jó barátjával. Senki más nem vett részt a vacsorán.

A New York Times értesüléseit a CNN is megerősítette, hozzátéve: Guiliani sajtósától azt az információt kapták, hogy a budapesti interjúnak is köszönhetően, hamarosan rendkívüli, bizonyító erejű tanúvallomást láthatnak a tévénézők – csak addig biztonságosan haza is érjenek a stáb tagjai és maga Giuliani is.

A hír dagad, egyre több sajtóorgánum veszi át a New York Times cikkét.

Orbán és botrányba keveredett mestere

A Trump elnök szócsövének számító Breibart News beszámol arról, hogy Orbán Viktor Londonban kedden átadta Roger Scrutonnak a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést.

Az amerikai konzervatív portál a világ egyik legnagyobb filozófusának titulálja Scrutont, akit nemrég a brit kormány fake news botránnyal hozott hírbe és szégyenített meg. A fiatal Orbánt antikommunista aktivistaként írta le, aki a 80-as években Scruton tanítványa volt. Megtudtuk a cikkből azt is, hogy a nyár folyamán hasonló kitüntetést kapott a filozófus a lengyel kormánytól is.

A Breibart-anyagot a londoni magyar követségen készült fotókkal és videóval is illusztrálták, valamint Orbán Facebook profiljáról beágyazták azt a rövid felvételt, amelyen az látható hogyan pózol a magyar kormányfő a Downing Street 10. előtt, ahol aztán ajtót nyitnak neki, hogy beléphessen a brit miniszterelnök rezidenciájára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.