2019. december 22., vasárnap

ÉVVÉGI LELTÁR A GAZDASÁGRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2019.12.22.


Bár az esztendő egészéről még nem ismerjük a makro-statisztikai adatokat, a rendelkezésre állókból is vázolható a magyar gazdaság 2019. évi teljesítménye. Úgy néz ki, hogy jó időszakot zárhatunk, hiszen a magas a növekedési ütem ellenére nem borult fel az egyensúly.

A bruttó hazai termék, amely hetedik éve növekszik, 2018 után idén is öt százalék közelében nőtt. Annak ellenére, hogy Németország – amelyhez gazdaságilag erősen kötődünk – lendülete megbicsaklott. A viszonylag jó GDP adattal nem voltunk egyedül az unióban, bár kétségtelen, hogy az élvonalba sorolódtunk, hiszen az egykori szocialista országok teljesítménye is 3-4 százalék körül szóródott. A magasabb növekedésre annál is inkább szükségünk volt, mert mi zárkóztunk fel a legkevésbé az utolérési célnak tekintett német/osztrák gazdaságokhoz a 2004-ben és 2007-ben unióhoz csatlakozott, rendszerváltó országok körében.

A hazai dinamikát elsősorban a belső kereslet fűtötte. Így a beruházások kétszámjegyű bővülése, amelyben ezúttal az uniós pénzek szerepén túl a cégbefektetések élénkülése is meghatározó volt. A feldolgozóipari fejlesztések végre érdemben bővültek, ami ellentmondott a többek által válságot vizionáló közeljövő képének. Ám az e körhöz tartozó cégek beruházásai sem tudták legyőzni a „Művészet, szórakoztatás, szabad idő” ágazatba sorolt befektetések (ide tartozik a sport) évek óta legmagasabb növekedési ütemét. Az utóbbiak 2015 óta több mint 300 százalékkal nőttek, a versenyképesség szempontjából eminens feldolgozóipariak viszont csak alig 80 százalékkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.