2020. január 10., péntek

HATALMAS ÖSSZEG ÁRAMOLHAT A 3. GYEREKET BEVÁLLALÓKHOZ, HA A HÁROMGYEREKES ANYÁK ADÓMENTESSÉGET KAPNÁNAK

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.01.10.


Orbán Viktor kormányfő az évente egyszeri, tegnap tartott Orbáninfón belengette, hogy fontolóra vették, hogy kiterjesszék az idén a 4 gyerekes anyákra bevezetett, élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet a 3 gyerekes anyákra is. Ha így lesz, azzal sok tízmillió forint plusz pénz ütné a markát azoknak a szülőknek, akiknek két gyerekük van, de a kormányzati lépés hatására bevállalják a harmadik gyereket is.

A Portfolio számszerűsítette is, hogy mennyi lehet ez a plusz pénz. Kilenc nagyobb, gyermekhez kapcsolódó állami támogatási forma van most. (Pl. csok az új lakásra, használt lakásra, jelzáloghitel-elengedés, babaváró hitel, csok-hitel, újautó-vásárlási kedvezmény, diákhitel-elengedés, családi adó- és járulékkedvezmény, ilyen lenne a 3 gyerekes nők szja-kedvezménye, családi pótlék.) Megnézte a portál, hogy ezekből mekkora összegre tarthat igényt az a család, ahol most két gyerek van, és mekkora összegre az a család, ahol megszületik a harmadik gyerek is.

A különbözet óriási: 51 millió forint vissza nem térítendő támogatás áramolhatna a harmadik gyereket bevállaló szülőkhöz (a számítás feltételezésében levő 19 év időtartam alatt összesen), és ezen felül még 15 millió forint kamattámogatott hitelhez is juthatnának pluszban.

A különbség legnagyobb részben a nők adómentességének és az adó- és járulékkedvezménynek (amit az apa is igénybe vehet) köszönhető. De e teljes lista és a számok a Portfolio táblázatában megnézhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.