2020. január 15., szerda

ÚJABB REKORDOT DÖNTÖTT A KÁPÉ - A JEGYBANKOT ÉREZHETŐEN EGÉSZEN MÁS IZGATJA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.15.


A forgalomban lévő készpénz átlagállománya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 2019 decemberében 6600 milliárd forint fölé emelkedett, ami majdnem háromszorosa annak, mint amennyi a Fidesz regnálása előtt volt. A jegybank sajátosan oldaná meg a helyzetet.

Az MNB a statisztikai mérlegről közzétett tájékoztatójában rendre legfeljebb annyit ír le, hogy a „forgalomban lévő készpénz átlagállománya tovább nőtt”. A legfrissebb statisztikában ehhez még hozzáfűzték, hogy ez részben az év végi szezonalitásnak megfelelően következett be. Tény, hogy az év utolsó hónapjában általában tapasztalható megugrás, de a helyzet ezen a téren is alaposan megváltozott amióta a Fidesz van hatalmon.

A tranzakciós illeték bevezetésének egyetlen éve alatt 511 milliárd forintra rúgott (2012 decemberétől 2013 decemberéig) a készpénzállomány növekedése. Azóta újra és újra dőlnek a rekordok. A 2013-as 3203 milliárddal szemben 2019 decemberében már 6627 milliárd forintnyi bankót tartanak a kezükben vagy dugdosnak valahol a magyarok. Tavaly egyetlen hónap alatt 164,3 milliárd forint volt a növekedés.

Szakértőkkel beszélgetve az egyre duzzadó kápémennyiség mögött az adóteher mellett egyre többen sejtik a feketegazdaságot és kifejezetten a korrupciót. Érdemes felidézni, hogy bár már 2014-ben megállapította a jegybank, hogy gyártási, logisztikai (készletezési) előnyöket hordozhatna például az ötvenezres kibocsátása, de túlságosan megkönnyítené a rejtett gazdaság működését. A nagy értékű bankjegyek kibocsátása az MNB szerint „nem készpénzlogisztikai kérdés”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.