2020. január 15., szerda

KELLENEK MAGYARORSZÁGNAK A HATÁRÁTKELŐ MAGYAROK?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.01.15.


Sokszor esett szó itt, a Határátkelőn arról, miért nem sikerül hazatérésre ösztönözni a külföldön élő magyarokat, vajon mi lenne a jó stratégia. Ennyi év után azonban már felmerül az emberben a kérdés, vajon a magyar kormánynak egyáltalán fontos-e, hogy ezt a folyamatot elősegítse, szüksége van-e a külföldön élők munkájára vagy akár szavazataira.

Sokan sokszor mondták már (akár itt, a kommentmezőben), hogy a határátkelés bizonyos mértékig szelep és ugyan munkaerőhiányt okoz, de ugyanakkor a gazdaságilag nehéz helyzetben lévők és az éppen hatalmon lévő kormánnyal szemben elégedetlenek egy részét kitereli az országból.

A téma onnan jutott az eszembe, hogy a hét elején a Friedrich-Ebert-Stiftung szervezésében volt szerencsém részt venni egy bécsi találkozón, melyen az Európai Unión belüli migráció volt a téma.

Sok érdekes dolog hangzott el (ezekről majd egy másik posztban), az egyik meghívott előadó a bolgár Ivan Krastev volt, aki politológusként rengeteg helyen ad elő, ír könyveket, a The New York Timesban is jelentek már meg cikkei.

Kiket érint a kivándorlás?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.