2020. március 13., péntek

BRÜSSZELBEN ELVÁRJÁK, HOGY ERDOGAN HAGYJON FEL A NYOMÁSGYAKORLÁSSAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.03.13.


Kevésbé figyelünk azokra a hírekre, amelyek nem a koronavírusról szólnak, ezért nemzetközi lapszemlénkben a migrációs válsággal foglalkozunk. A svájci Neue Zürcher Zeitung áttekinti a legújabb fejleményeket azután, hogy Törökország megnyitotta határait az Európába igyekvők előtt. A görögök szögesdrótot és betonakadályokat helyeznek el a határfolyónál, és összetűzések is voltak. A Die Welt megszólaltatta Johannes Hahn költségvetéssel foglalkozó EU-biztost, aki közölte: Brüsszelben elvárják, hogy Ankara hagyjon fel nyomásgyakorló politikájával.

Mi történik most a görög-török határon?

Ezekben a napokban kevésbé figyelünk azokra a hírekre, amelyek nem a koronavírusról szólnak. A svájci Neue Zürcher Zeitung most terjedelmes írásban tekinti át a migrációs válság legújabb fejleményeit, de ebbe a cikkbe is begyűrűzött a járvány – legalábbis annyiban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kénytelen volt lemondani tervezett athéni látogatását, mert egyelőre őt is túlságosan lefoglalják a pandémia elleni lépések összehangolását célzó teendők.

Az, hogy Törökország megnyitotta határait az Európába igyekvő migránsok előtt, kiélezte a helyzetet a Földközi-tenger keleti medencéjében. Menekültek ezrei várakoznak a görög határnál. Athén katonákkal erősítette meg a határvédelmet, és hatályon kívül helyezte a menekültjog előírásait, vagyis átmenetileg nem fogad be menedékkérelmet. A török-görög határra további szakembereket küldött a Frontex, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége: a már korábban Görögország megsegítésére érkezett osztrákok és ciprusiak mellé most lengyelek és csehek is csatlakoztak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.