2020. március 13., péntek

VAN ISKOLA, AHOL SIMÁN ENGEDIK, HOGY OTTHON MARADJON A GYEREK A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2020.03.13.


Nagyon megoszlik, hogy az iskolák hogyan állnak a szerdán elrendelt országos vészhelyezethez: van, ahol szülői igazolással minden további nélkül otthon maradhatnak a diákok, akár hosszabb időszakra is, máshol minden egyes napra orvosi igazolás kell. Olyan iskola is van, ahol csak a fertőzött területekről visszaérkezetteket kérik otthon maradásra, és olyan is, ahol mindenkit otthon maradásra kérnek, bárhova is utazott korábban az illető. Van, ahol pedig már a teljes bezárásra készülnek.

Szomorúan lankadhatott le szerda délutánra több (tíz)ezer magyar általános- és középiskolás diák lelkesedése, akik – ismerve néhány környező ország intézkedéseit, és hallva a Miniszterelnökséget vezető miniszter reggeli előrejelzését a rendkívüli vészhelyzet bevezetéséről – arra számítottak, hogy Magyarországon is felfüggesztik ezekben az intézményekben az oktatást. Csütörtökre virradóan aztán kiderült, nemhogy nem rendelte el a kormány bezárásukat, hanem – a felsőoktatási intézményekkel ellentétben – egyenesen megtiltotta, hogy az igazgatók a saját szakállukra szünetet rendeljenek el.

A kormány intézkedéseit bejelentő Gulyás Gergely érvelését, miszerint az iskolák bezárása nem indokolt, mert a betegség gyerekeknél nem jellemző, a szülők egy része finoman szólva nem osztja. Cikkünk megjelenéséig több mint tízezren írták alá azt az online petíciót, amelynek elindítói arra kérik a kormányt, hogy a járvány terjedésének megakadályozása érdekben sürgősen függessze fel az bölcsődék, óvodák működését, valamint az általános és középiskolai oktatást. Ugyanezt követelte csütörtöki közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, majd a tanárok másik érdekképviselete, a Pedagógusok Szakszervezete is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.