2020. május 5., kedd

INGYEN MEGNÉZHETŐ A BALTAZÁR DÍJNYERTES FILMJE - INTERJÚ ELEK DÓRÁVAL

KLUBRÁDIÓ / MŰVÉSZBEJÁRÓ
Szerző: BÓTA GÁBOR
2020.04.26.



  Értelmi sérült színészek szereplésével 
  készült a díjnyertes Világlátó Baltazár 
  című magyar dokumentumfilm, amelyet 
  most bárki ingyen megnézhet az 
  interneten. A Művészbejáróban Elek 
  Dóra rendezővel, a Baltazár Társulat 
  alapítójával és vezetőjével  
  beszélgettünk.

  A 21 éve alakult Baltazár Színház tagjai 

  nem hagyományos előadóművészek, 
  hanem értelmi sérült, illetve Down-
  szindrómás emberek. Az alapítvány 
  munkásságának egyik legfontosabb 
  alapelve, hogy a sérültség létezését 
  természetes tényként kell kezelni és a színjátszáson keresztül is lehetőséget biztosítani az érintetek számára az egyenlő bánásmódra. Töretlen sikerük bizonyítéka, hogy a térképen mostanra nagyítóval kell keresni az olyan európai országokat, ahova még nem hívták meg őket vendégszerepelni.

A kulturális és szociális területen is egyedülálló társulat tagjai magas színvonalú játékukon keresztül szólítják meg, a sérült és egészséges emberekből álló közönségüket, és azt üzenik, a mai világban a pozitív sorsok bárki számára példaértékűek lehetnek.

A társulat a koronavírus-járvány kirobbanásakor éppen Indiába utazott volna a Pitypang/Por című darabjukat előadni, de a dél-ázsiai ország pont az indulás előtti napon zárta le határait. A szereplés elmaradt, de ingyenessé tették a 2017-ben készült Világlátó Baltazár című 56 perces dokumentumfilmjüket. A társulat egyik indiai utazásáról forgatott film egészen új, szokatlan nézőpontból a fogyatékosság spirituális oldalát mutatja be, egy rendkívüli kalandozást, költői eszközökkel és humorral társítva.

A film 2018-ban fődíjat nyert a Jaipuri Nemzetközi Fesztiválon, de szerepelt a 42. Montreali Filmfesztiválon és Indonézia és Görögország fesztiváljain is nagy sikerrel vetítették. A Világlátó Baltazárt, melyet az alapító, Elek Dóra rendezett, most bárki megtekintheti a Youtube-on.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT HALLGATHATÓ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.