2020. május 25., hétfő

NÉMETH SÁNDOR MILLIÁRDOS VAGYONÁRA NEM VONATKOZIK AZ ADÓMENTESSÉG, EZÉRT ADÓCSALÁST KÖVETETT EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.05.22.


Bartus László Fesz lesz című könyvében bebizonyította, hogy Németh Sándor vezető lelkész magánvagyonná tette a gyülekezete vagyonát. Nevére íratta a Hit Gyülekezete ATV-ben levő több milliárdot érő tulajdonrészét. Németh Sándor megkárosított egy közpénzeket is felhasználó bevett egyházat, meglopta saját gyülekezetét. De Németh Sándor minden bizonnyal adócsalásért is felelősségre vonható. Az egyházi személyek személyi jövedelmének adómentessége csak lelkészi fizetésre és az egyházi szolgálatokért fizetett díjakra vonatkozik. Többmilliárdos profit megszerzésére nem.

A helyzet jobb megértését segíti az amerikai példa. Németh Sándor amerikai tévéprédikátor kollégái ellen azért indított számos eljárást az FBI és az IRS (a szövetségi adóhivatal), mert az egyházak nonprofit szervezetek. Ezért a hatalmas kastélyok, paloták, magánrepülőgépek meghaladják azokat az összegeket, amelyek egy adókedvezményt élvező nonprofit szervezet részéről elszámolhatók. A tévéprédikátorok krőzusi gazdagsága profitnak minősül, és a tevékenység az üzleti vállalkozások közé sorolandó. Az eljárások azonban sikertelenek voltak, mert minden a misszió (a “Ministry”) nevén maradt. A prédikátorok nem íratták nevükre a több tízmillió dollárt érő házaikat és a repülőgépeiket, hanem az “egyház” nevén maradtak. Az általuk kiválasztott prebitérium (“Board”) pedig igazolta, hogy ezekre a szolgálat miatt van szükségük. Ezek nélkül nem lehet hirdetni a szamárháton közlekedő Jézus Krisztus evangéliumát.

Németh Sándor esetében fordított a helyzet, mert amit az amerikai adóhivatal “profitnak” minősített, azt Németh Sándor kivette a Hit Gyülekezetéből, és a láthatóan több milliárdos vagyona a saját nevén van. Ez azt jelenti, hogy Németh Sándor profitot termelt magának a Hit Gyülekezetéből, mert akkora lelkészi fizetés nincs, amiből ekkora vagyont fel lehet halmozni. Szerény számításaink szerint Németh Sándornak minimum három-négymilliárdos magánvagyona van, amelyre csak akkor tehetett szert, ha harminc éven át folyamatosan minimum havi tízmillió forintos adózatlan bevételre tett szert. Havi tízmillió forintos lelkészi fizetés azonban nincs. Adómentességet viszont csak az egyházi szolgálatot végző személyek havi fizetése élvez. Ami ezen felül van, azután adót kellett volna fizetnie, mert profitszerzésnek minősül.

Az egyházi személyek adómentessége kizárólag a havi jövedelemre és az egyházi szolgáltatásokért (temetés, esküvő, stb.) járó díjazásra vonatkozik. Többmilliárdos vagyon felhalmozására nem. Az egyházi törvény nem teszi lehetővé, hogy egyházak milliárdos profitot termelő magánvállalkozásként működjenek. Ha valaki egy egyházból havonta több millió forintot képes kivenni, az nem tekinthető egyháznak, hanem üzleti vállalkozásnak. Százmilliókat nem kaphat egyetlen lelkész sem fizetésként. Ilyen nagyságrendű bevétel profitot jelent. Profit pedig csak vállalkozási tevékenységből szármnazhat, ami adóköteles...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.