2020. október 14., szerda

SZFE OKTATÓI: AZ ÚJ VEZETÉS AZ ULTIMÁTUMOKKAL ÉS A MEGFÉLEMLÍTÉSSEL KIZÁRÓLAG RONT A HELYZETEN

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2020.10.13.


Közös közleményben
válaszoltak Szarka Gábor kancellár, és a két frissen kinevezett rektorhelyettes mai közleményére a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói. A 63 elismert szakmabeli oktató által jegyzett válaszlevélben kijelentik, nem felel meg a valóságnak az Egyetem új vezetése által hangoztatott vád, miszerint a „szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését”.

Ezzel szemben azt állítják, az oktatás a tanév kezdete óta az oktatók és a hallgatók részvételével zajlik, az aktivitások (és más okok) miatt elmaradt órák pótlásáról a szoksásos rendben gondoskodnak.

A „tanköztársaság” eszméje nem ellentétes mintatantervünkkel és oktatási hagyományainkkal.

Alaptalan vádaskodásnak nevezik azt is, hogy az Egyetem közössége nem próbálna minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására.

„A krízishelyzetért az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, az alapítvány élére kinevezett Kuratóriumot és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetést egyaránt felelősnek tartjuk."

Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál.

"Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten.”

Megjegyzik, annak ellenére, hogy az egyetemfoglalás a hallgatói közösség jelentős részének akaratából, a tiltakozásuk érvényesítésére jött létre, az elmúlt 43(!) napban senki, akit megszólítottak, nem állt szóba velük.

Az oktatók szerint az új fenntartó és a kinevezett vezetés törvénysértő módon bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.