2021. március 30., kedd

A SZEGÉNYEK ÁTOLTÁSA NÉLKÜL NEM SOKRA JUTNAK A GAZDAGOK

MAGYAR HANG
Szerző: NÁDASI BALÁZS
2021.03.30.


A magyar felmenőkkel is rendelkező Anthony J. Blinken január 19-én, szenátusi külügyminiszter-jelölti meghallgatásán hangsúlyozta, hogy ha Amerika nem veszi ki a részét a világot fenyegető veszélyek elhárításából a súlyának megfelelően, akkor két lehetőség van. Vagy egy másik nemzet válik vezetővé – amelyik számára az amerikai érdekek vagy értékek nem fontosak – vagy, ami legalább olyan rossz, nem vállalja fel a vezető szerepet senki, és akkor káosz fog eluralkodni a világban. Hangsúlyozta, hogy a vezető amerikai politikusoknak most egyformán fontos magabiztosnak is és alázatosnak is lenniük. Magabiztosnak, hogy a létező belső problémáikra megoldást találjanak és alázatosnak, mert el kell tudniuk fogadni, hogy a világ problémáinak többsége nem róluk szól. Mindezt úgy, hogy a világban történtek befolyásolják az amerikai emberek mindennapi életét is, és egyetlenegy állam sem, még ha olyan befolyásos állam is az, mint az Egyesült Államok, nem képes önmagában megoldani ezeket a problémákat.

Blinken nem elsősorban a koronavírus-járvány leküzdéséről beszélt, bár arról is. Beszéde az Egyesült Államok külpolitikai renoméjának helyreállításáról szólt, arról, hogy az előző adminisztráció a hagyományos szövetségesekkel nézeteltérésekbe bonyolódott, a geopolitikai riválisokhoz túlságosan elnézően közeledett, a hagyományos stratégiai érdekek követése helyett pedig egy igencsak anyagias természetű hozzáállást valósított meg. Mindezt az Amerika mindenek előtt (America First!, az előző elnök Donald Trump egyik jelmondata) nevében. Ennek megfelelően a meghallgatáson a koronavírus-járvány csak érintőlegesen merült fel; elsősorban a hagyományos amerikai külpolitikai kérdésekről volt szó. Egyedül Ed Markey demokrata szenátor tette fel azt a kérdést, hogy mégis mit tesz majd a Biden-kormányzat annak érdekében, hogy a védőoltásokat gyorsan és igazságosan a világ összes állama megkaphassa. Erre Blinken nem is tudott mást válaszolni, csak azt, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll belépni a Covax-kezdeményezésbe, amelyikbe az előző kormányzat – az amerikai érdekeket minden más elé helyező felfogása miatt – nem volt hajlandó.

A Covax nem más, mint a Covid-19 Vaccines Global Access – a Covid-19 vakcinákhoz való globális hozzáférés – rövidítése, amely többek között az ENSZ és egészségügyi világszervezete, a WHO égisze alatt működik. Célja a rászoruló országok vakcina-ellátottságának növelése, év végééig 2 milliárd adagnyi oltóanyag kiosztása a tagországok között. Joe Biden elnök már az első munkanapján bejelentette, hogy az Egyesült Államok csatlakozik a kezdeményezéshez, majd a kormányzat február 19-én 4 milliárd dollárnyi (1230 milliárd forintnyi) támogatást hagyott jóvá a program számára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.