2021. március 7., vasárnap

ÜDVÖZLET AZ ÖNTUDATOS FIATAL ROMA ÉRTELMISÉGNEK ÉS AZ EGYENJOGÚSÁGOT TÁMOGATÓ PRO-ROMÁKNAK!

MÉRCE
Szerző: RÁCZ BÉLA
2021.03.07.


A napokban olvashattuk 
Márton Joci és L. Ritók Nóra egymáshoz intézett, érzelmekkel teletűzdelt reflexióit, mely több évtizedes, elnémított, de visszatérő vitát nyitott újra meg; a roma reprezentáció, legitimáció és emancipáció kérdéseit.

De mi is történik?

Adott egy pro-roma szervezet jószándékú vezetője, aki teszi a dolgát helyben. Vélt, valós, konkrét és általános szinten fogalmaz meg „igazságokat” romákról. Másrészről, itt van Márton Joci, fiatal roma értelmiségi, aki felvállaltan küzd azért, hogy a romák visszaszerezhessék a reprezentáció jogát, csatornáit és eszközeit.

De kinek van joga a romákkal dolgozni? És kinek van joga a romák nevében beszélni?

Az egyik megközelítés, hogy társadalmi problémák vannak, és azokra színvakon, etnikai keretezés nélkül próbálunk megoldásokat találni. A másik megközelítés, hogy romák integrációjáról beszélünk, ami azt jelenti, hogy a kb. 800 ezer fős roma közösség tagjait egy homogén masszaként integrálandó problémának tituláljuk. A valóság az, hogy ennek a két megközelítésnek a különböző ötvözeteit és variánsait használjuk: szegénység és etnikai származás a legtöbbször összefonódik.

Véleményem szerint
mindenkinek joga van a romákért és romákkal együtt dolgozni, aki legitimációt kapott vagy vívott ki – és nem sajátítja ki saját érdekei mentén a társadalmi ügyek képviseletét, hanem abban a roma emancipációért áll ki és cselekszik.

Szintén legitimációs kérdés, hogy kik képviselhetik a romákat? De ezt a legitimációt általában azok határozzák meg, akiknél a hatalom van. Például miközben mi romák, egyénileg és mint közösség is – azt valljuk, hogy magyar cigányok vagyunk, és kettős identitásunk révén évszázadok óta kötődünk Magyarországhoz, hazaszeretetünk megkérdőjelezik és bedobozolják. Az Egri Csillagok „kezsit csókolom” Sárközijévé, vagy teherré degradálnak bennünket.

A negatív cigányképet sok roma teszi magáévá, csak azért, mert azt a magasabb rendűnek hitt nem romák határozzák meg. Mivel a múltban és a jelenben elvették tőlünk a jogot és a hitet, hogy mi romák határozhassuk meg önmagunkat, ezért a roma reprezentáció ügye is azok kezében van, akik gazdasági és politikai, vagy kulturális hatalommal rendelkeznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.